≫ 

Nemačka počela sa vakcinacijom dece od 5 do 11 godina: Ferdinand (9) prvi primio dozu

Sada je red na decu da zavrnu rukave

  • 5

Nemačka je jedna od nekoliko evropskih država koje su u sredu započele vakcinaciju dece od pet do 11 godina protiv korona virusa, kako bi se obuzdao porast infekcija, a škole ostale otvorene.

Devetogodišnji Ferdinand je prvo dete u Nemačkoj koje je primilo vakcinu protiv korona virusa.

Njegova majka je rekla da je odluka o vakcinisanju doneta iz "više razloga".

- Sve je prošlo u redu, ništa me nije bolelo - rekao je dečak.

Nadležni ističu da će 2,2 miliona vakcina protiv kovida biti distribuirano širom zemlje sledeće nedelje.

Od četvrtka deca u Hamburgu mogu da prime vakcinu protiv korona virusa, a nedeljno bi trebalo da se obavi 2.500 vakcinacija, prenosi Bild.

Medij prenosi da je prvog dana vakcinacije bila velika gužva u centru za vakcinaciju u sportskoj hali u ovom nemačkom gradu.

Čak 500 dece primilo je vakcinu prvog dana.

Na klinici Asklepios je takođe velika gužva.

- 50 dece je vakcinisano u četvrtak, a 350 termina za ovu godinu rezervisana su u roku od 10 minuta - rekla je portparolka klinike.

Vakcinacija dece Nemačka Foto: Tanjug/AP

- Čim smo ponudili termine za vakcinaciju, skoro svi su se razgrabili - rekao je Jakob Maske, lekar iz Berlina i portparol nemačkog udruženja pedijatara.

Međutim, on ne očekuje puno od imunizacije dece u vreme kada se Nemačka bori sa žestokim četvrtim talasom.

- Deca od 5 do 11 godina čine samo oko tri posto nemačke populacije - rekao je on za AFP, opisujući uticaj imunizacije dece kao "mali zupčanik" u borbi.

Neki nemački gradovi planiraju da deci daju vakcine u muzejima i zoološkim vrtovima, dok drugi postavljaju šatore ispred škola.

Pored Nemačke, Španija, Grčka i Mađarska takođe otvaraju svoje pogone za vakcinaciju mlađe dece, a lekari su prijavili jaku početnu potražnju roditelja zbog zabrinutosti oko varijante omikrona koji se brzo širi.

Španska vlada je objavila televizijsku reklamu koja pokazuje kako deca primaju vakcinu da bi mogla da "pomognu da se virus zaustavi i zaštite starije osobe".

Brojne evropske zemlje pokrenuće slične akcije vakcinacije u narednim danima, uključujući Italiju, Portugal, Poljsku, baltičke države i Češku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA