≫ 

Svet u plamenu: Najmoćnije fotografije koje su obeležile godinu za nama

Godina puna izazova i važnih odluka - svakako će ostaviti pečat na svakome od nas

  • 0
Fotografije 2021 Foto: Tanjug/AP

"Neki kažu da će se svet završiti u vatri", napisao je pesnik Robert Frost - i tokom većeg dela 2021. godine fotografi AP zabeležili su scene sveta u plamenu, usred gomile ruševina.

U Nju Delhiju muškarac trči usred pogrebnih lomača žrtava korona virusa - previše požara, previše vrućine, previše žrtava.

Nju Delhi korona virus žrtve lomača muškarac trči Foto: Tanjug/AP

Na plaži u blizini sela Limni u Grčkoj horizont je obasjan plamenom šumskih požara koji besne širom istočnog Mediterana.

Evija požar Grčka Evia Foto: Tanjug/AP

A na La Palmi na Kanarskim ostrvima - požar je u vulkanu Kumbre Vijeha. Međutim,više od 10.000 miliona kubnih metara pepela pretvara svet u negativ, sa crnim pepelom umesto belog snega.

La Palma Kanarska ostrva pepeo vulkan Foto: Tanjug/AP

Nije sve sagorevanje tako bukvalno.

Postoji i bes: zapanjujući trenutak kada je policija uperila pištolje u demonstrante koji su pokušali da upadnu u Predstavnički dom na Kapitolu; meksički demonstranti protiv rodnog nasilja koji se bacaju na barikade; gnev žena iz Etiopije dok se bore za svaki komad graška u izgladnelom, ratom razorenom Tigraju.

Demonstranti Kapitol Hil Foto: Tanjug/AP

Tu je i žalosni deo nasilja. Palestinci koji nose telo deteta poginulog u izraelskom napadu na Gazu, dok jedan kontinent dalje ožalošćeni nose telo čoveka ubijenog na protestu protiv državnog udara u Mjanmaru.

Gaza napad dete Palestinci telo Foto: Tanjug/AP

Na Haitiju, žena ubijenog predsednika Žovenela Moiza, Martin, napušta memorijalni skup sa maskom crne udovice.

Sahrana, Haiti Žovenel Moiz, Jovenel Moise Foto: Tanjug/AP

Bilo je još puno toga 2021, naravno. Bilo je i zabave: pevačica Lejdi Gaga nosila je jednu od najvećih haljina na svetu na inauguraciji Džoa Bajdena.

Lejdi Gaga Džo Bajden inauguracija Foto: Tanjug/AP

Bilo je i trenutaka nade. Čak i kada su još milioni ljudi umrli od korone, milijarde su vakcinisane. Zdravstveni radnik Nazir Ahmed odvažio se u udaljene kašmirske livade da vakciniše pastire.

Bilo je i drugih slika koje kao da su iz filmova. Oni muškarci na konjima u galopu nisu kauboji iz klasičnih vesterna - oni su graničari, koji jure migrante sa Haitija dok pokušavaju da preko reke Rio Grande uđu u SAD.

Migranti Haiti Foto: Profimedia/AFP/Paul Ratje

A muškarac i žena u strastvenom zagrljaju u Barseloni u Španiji nisu likovi u romantičnoj komediji: iza njih besne nemiri zbog zatvaranja repera osuđenog zbog vređanja španske monarhije. I ulice su u plamenu.

Španija neredi protesti zbog repera Foto: Tanjug/AP

Nekima je 2021. godina donela sreću, nekima tugu, za mnoge je bila najteža do sada, drugi su imali više sreće.

Bila je to godina puna izazova, odluka, neprospavanih noći i radosnih dana. Svakako će ostaviti pečat na svakome od nas.

U galeriji pogledajte još neke od fotografija koje su obeležile godinu za nama:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA