NATO dobio ruski predlog o garancijama

Stoltenberg je rekao da dijalog sa Rusijom treba da obuhvati i zabrinutost NATO zbog akcija Rusije, kao i da bude zasnovan na osnovnim principima i dokumentima evropske bezbednosti

  • 4
Stoltenberg NATO Samit Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa dobila ruski predlog o bezbednosnim garancijama i naglasio da svaki dijalog sa Moskvom treba da se održi u konsultacijama sa evropskim partnerima NATO kao što je Ukrajina.

On je rekao da dijalog sa Rusijom treba da obuhvati i zabrinutost NATO zbog akcija Rusije, kao i da bude zasnovan na osnovnim principima i dokumentima evropske bezbednosti, prenosi AP.

Stoltenberg je dodao da je 30 članica NATO jasno stavilo do znanja da ako Rusija "preduzme konkretne korake za smirivanje tenzija" Alijansa je spremna da radi na jačanju izgradnje mera poverenja.

Podsetimo, Rusija je danas objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

Glavne odredbe dokumenta objavljenog na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije su isključivanje daljeg širenja NATO i ulaska Ukrajine u alijansu da NATO i SAD ne razmeštaju dodatnu vojsku i naoružanje van granica zemalja u kojima su se nalazili u maju 1997. godine (pre pristupanja istocnoevropskih zemalja alijansi), osim u izuzetnim slučajevima uz saglasnost Rusije i članica NATO.

Takođe, Rusija zahteva da SAD i NATO odustanu od svih vojnih aktivnosti NATO u Ukrajini, Istočnoj Evropi, Zakavkazju i u Centralnoj Aziji i da ne raspoređuju rakete srednjeg i manjeg dometa tamo odakle one mogu da pogode teritoriju druge strane (Rusija).

Moskva, takođe, traži da NATO ne izvodi vežbe i druge aktivnosti sa formacijama većim od brigade u dogovorenoj pograničnoj zoni i da redovno razmenjuje informacije o vojnim vežbama, kao i da potvrdi da dve strane ne smatraju jedna drugu protivnicima i da će, u skladu sa sporazumom, sve sporove rešavati mirnim putem i uzdržavati se od upotrebe sile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA