Italijanski ministar zdravlja o epidemiološkoj situaciji: Akutna je i van kontrole

Vlada donela niz novih mera, a regijama je ostavljeno da te mere primenuju i potenciraju

  • 0
Italija, korona virus, bolnica Foto: Tanjug/AP

Italija se nalazi u akutnoj epidemiološkoj situaciji koju karakteriše ubrzano širenje varijante omikron virusa kovid 19, izjavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, prenela je Ansa.

U poslednjih osam sedmica postojano raste broj zaraženih i hospitalizovanih, a u jednom danu preminulo je od zaraze 97 pacijenata, prenosi Tanjug.

Takozvana incidenca, broj zaraženih na stotinu hiljada stanovnika, jeste 24, što je iznad granice do koje se epidemiološka situacija smatra pod kontrolom.

Da bi se izbeglo potpuno zatvaranje u vreme predstojećih božićnih praznika, Vlada je donela niz novih mera, a regijama je ostavljeno da te mere, u skladu sa situacijom, primenuju i potenciraju.

U južnoj pokrajini Kampanja, predsednik regije Luka de Vičenco je izdao naredbu o zabrani proslava u zatvorenim prostorima, za sada, rođendana, maturskih zabava ili proslava diplomiranja.

De Luka je postao planetarno poznat kada je na početku pandemije pre dve godine zapretio da će onima koji ne poštuju mere zabrane “poslati karabinjere sa bacačima plamena”.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije od sutra još četiri regije, pored Friuli Venezija Ðulija, će povećati nivo ograničenja, na snazi će biti mere za takozvanu “žutu zonu”, a to znači pored ostalog obavezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenom, zabranu okupljanja, kontrole potvrde o vakcinaciji u svim javnim objektima, na ulici i u gradskom saobraćaju.

Mediji izveštavaju da vlada razmatra i mogućnost kontrole takozvane “zelene propusnice”, potvrde o vakcinaciji, čak i na ulazu u sredstva javnog saobraćaja sto već važi za pristup raznim javnim ustanovama.

I dok vlasti upozoravaju na brzo širenje omikron soja virusa, u Rimu je grupa od oko 50 lekara antivaksera, koji odbijaju da se imunizuju, pa su zbog toga suspendovani sa posla, upala na strukovni skup i uz povike “Sramota, mafijaši”, pokušalo na silu da ga prekine, ali su udaljeni nakon intervencije policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA