≫ 

Hrvat novi predsednik Čilea

Gabrijel Borić ima 35 godina a postao je poznat tokom antivladinih protesta

  • 6
Glasanje listić amerika izbori 2020 Foto: Tanjug/AP

Gabrijel Borić (35), bivši lider studentskog pokreta i lider levice novi je predsednika države Čile, pokazuju preliminarni rezultati izbora na osnovu polovine prebrojanih glasova. 

Borić, predstavnik levice i sin hrvatskih imigranata koji je postao poznat tokom antivladinih protesta, izabran je za novog predsednika Čilea nakon burne kampanje protiv kandidata koji se poredio s Donaldom Trampom.

Sa 68 odsto od 46.887 biračkih mesta koja su izveštavala u nedelju, Borić je imao 55 odsto glasova, u poređenju sa 45 odsto za njegovog protivkandidata, poslanika Hosea Antonija Kasta.

Kast je prepoznao poraz i pozvao svog protivnika da mu čestita na "velikom trijumfu", pošto su se Borićeve pristalice okupile u centru Santjaga da proslave.

Borić, 35, postao je najmlađi savremeni predsednik Čilea. Bio je među nekoliko aktivista izabranih u Kongres 2014. godine nakon što je predvodio proteste za kvalitetnije obrazovanje.

Ako bude izabran, rekao je on, "zakopaće" neoliberalni ekonomski model koji je ostavio Pinoče i podići poreze "super bogatima" kako bi proširio socijalne usluge, borio se protiv nejednakosti i pojačao zaštitu životne sredine.

Borić čiji je otac hrvatskog porekla, biće najmlađi predsednik u istoriji Čilea i, kako piše ''''Njujork tajms'''', najliberalniji posle Salvadora Aljendea.

Video: Požar u Čileu: Oblak toksičnog dima nadvio se nad gradom, škole i vrtići zatvoreni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WW2

    20. decembar 2021 | 07:57

    A zna se ko su mu deda i baba bili. Lagano. Zna se sta je juzna amerika bila 45-te.

  • Xxc

    20. decembar 2021 | 07:23

    Sin imigranata... Cile, argentina, meksiko, hrvatske ustase..

  • Kiki

    20. decembar 2021 | 11:24

    Sa srecom. Nije lako biti predsednik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA