≫ 

Zabeležen prvi smrtni slučaj od omikrona u SAD-u

Preminuli nije imao druge pridružene bolesti

  • 2
Omikron soj korone Foto: Profimedia

Zdravstveni zvaničnici u Teksasu su saopštili da je ta američka savezna država zabeležila prvi smrtni slučaj povezan sa omikron sojem kovida-19, izvestio je danas ABC NJuz.

Veruje se da je to prvi poznati smrtni ishod povezan sa omikronom u Sjedinjenim Državama, navodi ABC u svom izveštaju, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike okruga Haris.

Žrtva je bio muškarac u 50-im godinama, koji je bio nevakcinisan i nije imao neke pridružene bolesti.

Omikron varijanta korona virusa sada čini 73 odsto od ukupnog broja korona infekcija u SAD, na osnovu podataka o sekvenciranju koji su objavljeni u nedelju.

Omikron u SAD odgovoran za 73 odsto novih infekcija

Omikron soj je pretekao druge varijante korona virusa i sada je dominantna varijanta u SAD, budući da je odgovoran za 73 odsto novozaraženih tokom vikenda, saopštili su američki zdravstveni zvaničnicni.

Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuju na gotovo šestostruko povećanje udela omikrona u infekcijama za samo nedelju dana, prenosi agencija AP.

U većem delu zemlje, taj procenat je čak i veći.

Omikron je odgovoran za oko 90 odsto ili više novih infekcija u oblasti Njujorka, Jugoistoka, industrijskog Srednjeg zapada i pacifičkog Severozapada SAD.

Nacionalna stopa sugeriše da je prošle nedelje bilo više od 650.000 omikron infekcija u SAD.

Dr Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost DŽons Hopkins, kaže da nije iznenađen podacima CDC-a koji pokazuju da omikron prestiže deltu u SAD, s obzirom na ono što je viđeno u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Danskoj.

On predviđa širenje omikron infekcija tokom praznika, uključujući prodorne infekcije među vakcinisanima i ozbiljne komplikacije među nevakcinisanim koje bi mogle da izvrše dodatni pritisak na bolnice koje su već opterećene delta sojem.

Video: Kon: Dolazi omikron i kod nas, ne možemo ga izbeći, okidač Nova godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    21. decembar 2021 | 07:31

    Kako svi znaju da je Omikron, samo ga kod nas kao nema?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA