Omikron soj je u Srbiju stigao iz Bocvane: Evo kakva je situacija sa korona virusom u ovoj državi

Prema ovim podacima 42,6 odsto građana je potpuno vakcinisano i imaju jednu od najvećih stopa vakcinacije u Africi

  • 2
Omikron korona kovid covid Bocvana Botswana Foto-ilustracija: Shutterstock

Bocvana je među prvim zemljama registrovala omikron soj, a danas je kod četvoročlane porodice koja je doputovala iz ove zemlje registrovan prvi slučaj nove varijante korona virusa i u Srbiji. 

Broj potpuno vakcinisanih građana u Bocvani prešao je milion, pokazuju podaci koje je objavila vlada.

Prema ovim podacima 42,6 odsto građana je potpuno vakcinisano i imaju jednu od najvećih stopa vakcinacije u Africi.

U ovoj zemlji ukupno je izdato 1,15 miliona doza vakcina. 

Bocvana je akciju masovne vakcinacije pokrenula još u martu ove godine. Prvobitno je akcija bila usmerena ka grupama koje su u najvećem riziku poput starijih građana, osoba sa zdravstvenim problemima i medicinskih radnika.

Ministarstvo zdravlja je prošle nedelje pozvalo javnost da nastavi da se pridržava zdravstvenih protokola u cilju suzbijanja virusa, posebno kako bi se izbegao porast broja zaraženih tokom praznika, prenosi cgtn.com.

Do sada je u Bocvani registrovano 204.701 infekcija, dok je preminulo 2.425 pacijenata. 

Kakva je situacija sa omiron sojem?

Iako je ovaj soj izazvao paniku među stručnjacima u ovoj državi, mnoge bolnice imaju samo po jednu osobu koja se nalazi na intezivnoj nezi.

- Trenutno je samo jedna osoba na intenzivnoj nezi. Ali postoji trend koji smo primetili, a to je da oni koji se ozbiljno razbole nisu vakcinisani - rekao je nedavno ministar zdravlja Edvin Dikoloti na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi se udvostručio od 5. decembra na više od 62.000, a veliki porast incidencije primećen je u Esvatiniju, Zimbabveu, Mozambiku, Namibiji i Lesotu.

I dok ove zemlje beleže porast broja zaraženih korona virusom, susedna -Bocvana prijavila je pad.

Početkom decembra Bocvana je prijavila 19 slučaja omikron soja, koji je prvi put registrovan kod četvorice diplomata koji su bili u poseti toj državi.

- Novi broj aktivnih slučajeva smanjen je na 431, što je dobar razvoj situacije koja nas ihrabruje da nastavimo da radimo kako bi brojke ostale na tom nivou. Cela zemlja ostaje u zelenoj zoni, št znači da je aktivnost bolesti relativno niska, ali to ne znači da bolest nije prisutna - rekao je nedavno savetnik radne grupe za korona virus u Bocvani Mogomci Matšaba.

Nakon što je novi soj otkriven u Južnoj Africi krajem novembra mnoge zemlje su uvele restrikcije na putovanja u nekoliko afričkih država poput Južne afrie, Mozambina, Zimbabvea, Nambije, Malavija, ali i Bocvane.

Podsetimo, danas je u Srbiji registrovan prvi slučaj omikron soja. Radi se o pacijentima koji su došli iz Bocvane, koji su na ulazu u našu zemlju bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

- Posle nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija korona virusom, a psole toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih - naglasila je  doktorka Aleksandra Knežević.

Napomenula je da su uzorci stigli u petak i stavljeni su u obradu. Danas, posle obrade uzoraka, mogli su da se analiziraju rezultati i potvrdili su omikron varijantu kod pacijenata.

- Pacijenti kod kojih je potvrđen omikron se i dalje nalaze u izolaciji i oni će i dalje biti praćeni i biće pod nadzorom - istakla je.

Doktorka Knežević je dodala da dijagnostički testovi koji se koriste za potvrdu kovida 19 dokazuju i omikron soj i kod ovih pacijenata je potvrđeno da imaju infekciju, ali da bi utvrdili o kojoj varijanti virusa se radi, uzorci se šalju na Institut za mikrobiologiju.

- Na osnovu različitih epidemioloških ili kliničkih karakteristika i posebnim metodama sekvenciranja se utvrđuje o kojoj varijanti se radi - kaže Kneževićeva.

omikron

Video: Kon: Dolazi omikron i kod nas, ne možemo ga izbeći, okidač Nova godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA