≫ 

Negde prasići na ražnju, negde "sam u kući": Kako svet ove godine dočekuje katolički Božić?

Već drugu godinu za redom nagli rast broja obolelih poremetio je praznične planove od Sidneja do Sevilje

  • 3
Deda Mraz, Frankfurt, Nova godina Sebastian Gollnow

Omikron soj upropastio je božićne planove milionima ljudi širom sveta. Mnogi su se nadali da će u krugu porodice i prijatelja dočekati Deda Mraza, ali sve želje ostale su u senci antikovid mera, koje brojne zemlje ponovo uvode iz straha da bi novi soj mogao da napravi dar-mar.

I ove godine su aktuelni vicevi o irvasima koji jedini imaju "imunitet krda", te da će se za božićne praznike svi provesti kao Kevin iz čuvenog filma "Sam u kući"... Nakon što se slatko ismeju primorani su da se uozbilje, jer širenje omikrona daje jasnu poruku da pandemija, bar još neko vreme, neće otići.

Već drugu godinu za redom nagli rast broja obolelih poremetio je praznične planove od Sidneja do Sevilje. U Vitlejemu, gradu u kojem je, kako se veruje, rođen Isus Hrist, hotelijeri tužno posmatraju sobe. Nadali su se da će ove godine biti pune turista, ali ništa od toga.

Prošle godine su gotovo sve vreme bili u lokdaunu, a sada su granice ponovo zatvorene.

I ove godine će, kao i prošle, na ponoćnu misu moći da dođe samo određen broj ljudi, koji ima pozivnicu.

U Evropi brojne vlade ponovo uvode anti-kovid mere, što je mnoge rastužilo i više ne doživljavaju čari praznika.

U Holandiji je lokdaun ponovo na snazi, a Španija i Italija ponovo su uvele obavezu nošenja maski na otvorenom. Velika Britanija beleži rekordne brojeve obolelih, pa je tako premijer Boris Džonson poručio svima da rođacima za Božić poklone buster dozu vakcine protiv korona virusa.

U Manili se vrte prasići na ražnju, ali radnici nijednog trenutka ne smeju da skidaju maske.

Tračak nade

Iako možda sve deluje mračno, činjenica je da će Božićna okupljanja, za razliku od prošle godine, ipak u mnogim mestima biti, kako-tako, moguća.

Većini Australijanaca je dozvoljeno da putuju unutar zemlje tokom praznika, po prvi put za dve godine, iako broj obolelih opet skače.

- Svi smo videli dirljive scene na aerodromima nakon meseci razdvojenosti. U ovako mračnim vremenima, Božić deluje kao svetlo, tračak nade - rekao je Entoni Fišer, biskup u Sidneju u svojoj božićnoj čestitki .

Za sada nije otkazano papino obraćanje vernicima na Trgu Svetog Petra.

Milioni Amerikanaca takođe putuju kako bi bili sa svojim najmilijima na Božić, iako je omikron napravio veći haos od delta soja i mnoge bolnice gotovo da više nemaju mesta za pacijente.

Ipak, hiljade njih besni, pošto je otkazano više od 100 letova jer se posada zarazila korona virusom.

Da nam je svima dosta korone i da smo svi sumorni možda najbolje govori i podatak da je trenutno najgledaniji film film na Netflix-u "The Unforgivable", o ubici puštenom iz zatvora koji se bori da se iskupi. Knjige o identitetu i ropstvu našle su se na vrhu liste bestselera New York Timesa, a pesma puna psovki, u kojoj se pominje sve od majke do posla, na kratko je zapretila da sa vrha liste skloni čuvenu pesmu Maraje Keri "All I Want for Christmas is you".

Deda će ipak ostaviti poklone

Strepnja izazvana naizgled beskrajnom krizom, dugi redovi za testiranje, otkazani letovi i obaveštenja o bliskom kontaktu ne bi trebalo da spreči Deda Mraza da obiđe i ostavi poklone svima koji su bili dobri ove godine.

Ministar saobraćaja u Otavi rekao je da je Deda Mraz dobio dozvolu da putuje kroz vazdušni prostor Kanade nakon što je pokazao dokaz o vakcinaciji i negativan test na kovid pre leta.

Odobrenje je dobio i Deda Mrazov tim, uključujući i irvasa Rudolfa, nakon što je ustanovljeno da mu nosić nije crven zbog kovida.

I vlasti u Australiji su poručili da su sve odradili kako bi operacija Deda Mraz prošla nesmetano.

- Odobreno mu je da leti nisko, kako bi mogao da ubaci poklone kroz dimnjak - navele su australijske vlasti.

Video: Najslađi Sneško Belić koji se pravi za manje od 5 minuta - bez smrznutih prstića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    24. decembar 2021 | 15:19

    Kako god slavili, svim prijateljima, poznatim i nepoznatim ljudima, koji sutra slave BOŽIĆ, želim SRETAN BOŽIĆ!

  • Gogi

    25. decembar 2021 | 18:42

    Htistos se rodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA