≫ 

Jezivi masakr u Mjanmaru: Među 30 ubijenih i spaljenih ima dece, žena i staraca

Vojska tvrdi da je ubila teroriste

  • 1
Mjanmar protesti Foto: Tanjug/AP

Više od 30 ljudi, među njima žena i dece, ubijeno je i tela su im spaljena u ratom zahvaćenoj državi Kajahu u Mjanmaru, rekli su lokalni stanovnici, a potvrdili su medijski izveštaji i lokalna udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Grupa za ljudska prava Kareni saopštila je da su u subotu u blizini sela Mo So u gradu Hpruso pronašli spaljena tela interno raseljenih osoba, uključujući starce, žene i djecu, koje je ubila mjanmarska vojska, preneo je Index.hr.

- Oštro osuđujemo nehumano i brutalno ubijanje - napisala je grupa u objavi na Fejsbuku.

Mjanmarska vojska saopštila je da je u tom selu ubila neodređeni broj "naoružanih terorista" iz opozicionih oružanih snaga, javili su državni mediji. Bili su u sedam vozila i nisu se zaustavili zbog vojske, rekli su.

Fotografije koje je objavila grupa za ljudska prava i lokalni mediji pokazuju ugljenisane ostatke tela na spaljenim kamionima.

Snage nacionalne obrane Kareni rekle su da žrtve nisu iz njihovih redova, nego civili koji su tražili utočište od sukoba.

- Bili smo šokirani videvši sva ta tela različitih veličina, dece, žena i staraca - rekao je zapovednik grupe Rojtersu, tražeći da ostane neimenovan.

Jedan seljanin koji je iz bezbednosnih razloga tražio da mu se ne navede ime rekao je da je znao za požar u petak uveče ali nije mogao da ode na mesto događaja zbog pucnjave.

- Jutros sam otišao da vidim. Video sam spaljena tela, odeću dece i žena razbacanu okolo - rekao je.

Mjanmar je u previranju otkako je pre gotovo 11 meseci vojska svrgnula izabranu vladu nobelovke Aung San Su Ći. Vojska je mnoge protivnike proglasila izdajnicima ili teroristima.

Civili ogorčeni državnim udarom i kasnijim gušenjem protesta uzeli su oružje. Širom zemlje pojavile su se mnoge lokalne snage otpora.

Vojska je mnoge protivnike proglasila izdajnicima ili teroristima, uključujući samoproglašenu vladu nacionalnog jedinstva koja nastoji d alobiras kod međunarodne zajednice i spriječi huntu da se učvrsti na vlasti.

Video: Vanredno stanje u Mjanmaru: Vojska saopštila je da je preuzela vlast u toj zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA