≫ 

Nemačka daje 200 miliona evra za pomoć jevrejskim žrtvama nacizma

Preživeli iz koncentracionih logora primaju mesečne penzije od Nemačke

  • 2
koncentracioni logor

Foto: Karsten Winegeart/Unsplash

Oko 150.000 jevrejskih žrtava nacističkog režima dobiće u narednim danima hitnu finansijsku pomoć u iznosu od oko 1.400 američkih dolara po osobi, saopštila je Konferencija za kompenzaciju Jevreja od Nemačke.

Sredstva u ukupnom iznosu od oko 200 miliona dolara dogovorena su 2020. godine, a na početku je bilo planirano da budu podeljena do kraja 2022.

Konferencija za kompenzaciju, organizacija koja okuplja Jevreje širom sveta u pregovorima o resittuciji sa Nemackom i Vlada u Berlinu saglasile su se, međutim, da ubrzaju isplatu kako bi pomogli onima kojima su sredsta namenjena da se izbore sa finansijskim problemima izazvanim pandemijom korona virusa, piše Tajms of Izrael.

To znači da će oni koji su već primili prvu isplatu od 1.400 dolara, kao i oni koji je do sada nisu primili, sredstva dobiti sada.

- S obzirom na to da životni troškovi rastu i da pandemije čini život komplikovanijim pogotovo za starije ljude, isplatićemo oko polovine žrtava Holokausta u svetu - rekao je izvršni potpredsednik Konferenicje Greg Šnajder.

Na listi onih koji će primiti pomoć su većinom oni sa ruskog govornog područja koji su pobegli od nacista, ali nisu pretrpeli užase koncentracionih logora.

Preživeli iz koncentracionih logora primaju mesečne penzije od Nemačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    27. decembar 2021 | 07:08

    Samo su jevreji bili u logorima vidim???? A sta je sa hriscanima, Rusi, Srbi....?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA