≫ 

Preminuo prvi komandant jedinice koja je ubila Osamu bin Ladena: Korene vukao sa naših prostora

Tokom svoje karijere napisao je nekoliko knjiga uključujući i autobiografiju

  • 9

Ričard Dik Marcinko, prvi komandant jedinice "Navy SEAL Tim šest", koja je kasnije likvidirala vođu Al Kaide Osamu bin Ladena 2011. godine, preminuo je na Božić u 81. godini života, saopštila je njegova porodica. 

Njegova ćerka Keti Riči, potvrdila je da je komandant i veteran Vijetnamskog rata preminuo od posledica srčanog udara.

Nensi Marcinko, njegova supruga, navela je da je Marcinko preminuo mirno u svom domu.

- Za ceo svet on je bio borac, a za nas će uvek biti voljeni otac, muž i deda. Više od 30 godina svog života posvetio je služenju svojoj zemlji. Kada se penzionisao nastavio je da obučava i ohrabruje mlade vojnike, posebno svojim knjigama i ličnošću - rekla je njegova supruga.

Ona je u saopštenju dodala da je malo ko znao za njegovu nežnu prirodu.

- Sada kada ga više nema, uspomena na njegovo delo neće izbledeti. Kao porodica znamo da ovo nije samo naš gubitak i da mnogi od vas žalite zajedno sa nama. Hvala svima na toplim rečima i saučešću - saopštila je porodica.

Ričard je marinac postao davne 1958. godine, a na kraju karijere dogurao je do čina komandanta. Osim tima šest, on je učestvovao u osnivanju još jedne protiv terorističke jedinice "Red Cell", piše Yahoo news.

On je dva puta bio u ratu u Vijetnamu, a služio je i u Kambodži i Iranu. Bio je član operativne grupe tokom Iranske talačke krize 1979. godine kada su demonstranti upali u ambasadu SAD-a u Teheranu i držali Amerikance kao taoce.

Nakon toga on je bio prvi komandant jedinice Tim šest, a ovaj naziv je izabran kako bi ubedio druge nacije, posebno SSSR, da imaju više timova za koje nisu znali da postoje.

On je ovim timom komandovao od 1980. do 1983. godine. Tokom svoje karijere napisao je nekoliko knjiga uključujući i autobiografiju.

Marcinko se rodio 21. novembra 1940. u Lansfordu, a korene je vukao sa naših prostora. Otac mu je bio Hrvat iz Hercegovine, a majka Slovakinja. Kada su bili mladi, preselili su se u Nju Džerzi, a potom su i dobili sina Ričarda.

Video: Zašto je Amerika lakše savladala Al Kaidu nego ovu grupu biznismena?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    28. decembar 2021 | 14:27

    Klasican krvnik koji je zarad sake dolara ubijao decu i zene po celom Svetu.

  • Miško

    28. decembar 2021 | 19:54

    Marčinko je hrvatsko prezime... Još davno je Fridrih Engels rekao :Sačuvaj me bože kuge i Hrvata...

  • Salence

    28. decembar 2021 | 16:14

    I Crnogorac je uhvatio i ubio Cegevaru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA