≫ 

Lukašenko "ličnost godine" u podsticanju kriminala i korupcije: U finalu su pored njega bila ova četiri lidera

Članica žirija Lusi Šeli izjavila je kako je Lukašenko dostigao novi nivo cinizma i okrutnosti, naročito u pogledu "poigravanja" sa migrantima na granici sa Poljskom

  • 29
Alexander Lukashenko Aleksandar Lukašenko Belorusija Foto: Tanjug/AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko proglašen je osobom godine. Iako zvuči kao neslana šala, beloruski "večni" predsednik ovu nagradu je zaista dobio i to u kategorijama organizovanog kriminala i korupcije.

Organizacija za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) na kraju svake godine dodeljuje ovu "simboličnu" nagradu osobama koje su tokom godine doprinele "unapređenju" korupcije i organizovanog kriminala u državama.

Panel od šest novinara i naučnika koji proučavaju i izveštavaju o korupciji, ove godine odlučio je ovu jedinstvenu nagradu dodeli beloruskom predsedniku. Iako je u konkurenciji bilo 1.167 kandidata, žiri nije imao dileme kada je reč o izboru pobednika.

- Bila je ovo godina prepuna korupcije, ali se Lukašenko isticao u masi kandidata - rekao je Dru Salivan, suosnivač OCCRP-a i član ovogodišnjeg žirija.

Tokom dodele nagrade Aleksandru Lukašenku žiri je uzeo u obzir brojne aktivnosti beloruskog predsednika tokom godine. Između ostalog, Lukašenko je nagradu dobio zbog usmeravanja državnog novca oligarsima bliskim porodici Lukašenko i presretanja putničkog aviona koji je prevozio beloruskog disidenta i prisiljavanje pilota da sleti u Minsk, čime su prekršeni zakoni o avijaciji.

Takođe, Lukašenko je "nagrađen" i zbog izazivanja krize na granici s Evropskom unijom, tačnije Poljskom, ali i širenja dezinformacija o korona virusu koje je izgovorio tokom 2021. godine.

Članica žirija Lusi Šeli izjavila je kako je Lukašenko dostigao novi nivo cinizma i okrutnosti, naročito u pogledu "poigravanja" sa migrantima na granici sa Poljskom.

- Koristio je kriminalne i korumpirane beloruske mreže kako bi podsticao masovne migracije, što je na kraju dovelo do očaja, nasilja i beskrajne okrutnosti -  rekla je ona.

Osim pobednika ovogodišnjeg takmičenja, u finalu za ovu "vrednu" nagradu našla su se još četiri državnika. Naime, žiri je nakon analize u finale ovog takmičenja uvrstio bivšeg predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, predsednika Sirije Bašara Al-Asada, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurca.

Prethodnih godina nagradu OCCRP-a osvojili su brojni lideri uključujući predsednika Brazila Žaira Bolsonara, premiera Malte Jozefa Muskata, ruskog lidera Vladimira Putina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. decembar 2021 | 16:36

    A TI IZ POSTENE AMERIKE U KOJOJ JE NESTALO 100 MILIJARDI DOLARA NAMENJENO POMOCI NARODU !!

  • Aca

    28. decembar 2021 | 17:12

    Živeo brat Lukašenko pravi srbi su uz tebe!!!Uvek uz brata Lukašenka i Putina!!!

  • Brundo od celika

    28. decembar 2021 | 17:45

    Cim ne vladas kako Zapad hoce odmah si diktator.Zapad ne tolerise diktatore koje nije postavio.Samo one koje jeste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA