≫ 

I EU rekla svoje: Bez nas nema pregovora Rusije i SAD o garancijama

Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama, rekao je šef evropske diplomatije

  • 2
Josep Borrell, Žozep Borelj Žozep Borelj / Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, okarakterisao je kao neprihvatljive uslove o bezbednosnim garancijama koje je predstavila Rusija, i upozorio da se pregovori o tome ne mogu odvijati bez učešća EU.

- Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama - izjavio je Borelj u intervjuu za nemački list "Velt".

O toj temi, kako je naveo, ne mogu da pregovaraju samo dve države - SAD i Rusija ili NATO i Rusija - "čak i ako Moskva to tako zamišlja".

- Sada nije posleratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO-a. Ne bi trebalo da postoji Jalta-2 (Jaltska konferencija savezničkih sila 1945. godine), a ako (dođe do pregovora), onda bi to trebalo da bude Helsinki-2 - smatra šef evropske diplomatije.

- Ako Moskva, kako je najavljeno, namerava da od januara razgovara o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi i bezbednosnim garancijama, onda je to pitanje koje se tiče ne samo Amerike i Rusije. EU treba da učestvuje u tim pregovorima, jer takvi pregovori imaju smisla samo ako će se voditi u bliskoj saradnji i uz učešće EU - naglasio je Borelj.

On je dodao i da američki državni sekretar Entoni Blinken deli ovo mišljenje.

- Rusija želi da govori o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi bez uključivanja EU - ovo je apsurdno. Mi to ne prihvatamo - izjavio je on.

Borelj navodi i da je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora.

- Pre toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobednici - oni kažu ovo su moji uslovi. Zahtevanje bezbednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO-a na istok je čisto ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima, posebno u pogledu Ukrajine - tvrdi Borelj.

On je napomenuo da ako do pregovora, kako je planirano, dođe, onda treba razgovarati ne samo o Ukrajini i širenju Alijanse.

- Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari - izjavio je u intervjuu Borelj.

Među takvim dogadajima, on je naveo pitanje poštovanja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji i situaciju oko Alekseja Navaljnog.

- Takva pitanja takođe treba pokrenuti tokom pregovora sa Moskvom - rekao je Borelj.

Osvrnuvši se na moguće ustupke Rusiji, Borelj je rekao da će se to videti, ali da EU "ne može da pravi kompromise u slučaju osnovnih principa".

- Teritorijalni integritet i pravo suverene države da sama odlučuje o pitanju saradnje sa drugim zemljama su principi o kojima se ne može pregovarati - zaključio je Borelj.

Video: Rusi na Krimu testirali novi dron ubicu: Prst u oko zapadu i moguća pesnica u zube

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ipak mislim

    29. decembar 2021 | 12:08

    da nemacka poznata po zlu pokusava da se nametne kao najjaca

  • Srb

    29. decembar 2021 | 19:22

    EU u vojnom smislu nije svetski igrač. U sukobu USA i Rusije bili bi kolateralna šteta. Bice kako veliki kažu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA