Krio je 50 godina da je begunac: Svi su mislili da je porodičan čovek, tajnu otkrio na samrti

Dan nakon svog 20. rođendana tog jula, izašao je sa 215.000 dolara iz trezora, što je danas ulov vredan 1,6 miliona dolara. U vreme kada je nestali novac primećen, Konrad je leteo preko zemlje

  • 0
Tomas Rendel begunac Boston pljačkaš banka Foto: Tanjug/AP

Pre nego što je Tomas Rendel umro, njegova žena sa kojom je bio u braku skoro 40 godina, zamolila je njegove drugare sa golfa i kolege iz prodavnice u kojoj je prodavao kola, da dođu kod njih kući.

Okupili su se kako bi se oprostili od čoveka kog su zvali jednom od najboljih osoba na svetu koju su ikad poznavali - posvećenog porodičnog muškarca koji se hvalio svojom ćerkom, golferom koji nikad nije prekrširo pravila, prijateljem mnogih ljudi koji su u redu stajali ispred pogrebne kuće nedelju dana kasnije.

Do njihove poslednje posete prošlog maja u Tomasovoj kući u predgrađu Bostona, rak pluća mu je već odneo glas. Svi su otišli a da nisu znali da im njihov prijatelj, sa kojim su godinama prepričavali priče, nikada nije rekao svoju najveću tajnu.

Tomas je proteklih 50 godina bio begunac, kog su tražili u vezi sa jednom od najvećih pljački banki u istoriji Klivlenda, a koji je živeo u Bostonu pod novim imenom koje je uzeo šest meseci nakon pljačke u leto 1969. To nisu znale ni njegova supruga i ćerka, sve dok im nije priznao na samrtnoj postelji.

Tek sada počinje da se shvata kako je mogao da ostavi jednu porodicu i stvori novi život - dok je izbegavao oca i sina iz američke službe maršala koji nikada nisu odustali od lova za njim.

Ted Konrad je brzo shvatio da je obezbeđenje prilično slabo u banci Society National u Klivlendu nakon što je počeo tamo da radi kao blagajnik u januaru 1969.

Svojim drugarima je rekao da bi bilo lako opljačkati to mesto, rekao je Rasel Metkalf, njegov najbolji prijatelj iz srednje škole.

Dan nakon svog 20. rođendana tog jula, Konrad je izašao sa 215.000 dolara iz trezora, što je danas ulov vredan 1,6 miliona dolara. U vreme kada je nestali novac primećen, Konrad je leteo preko zemlje.

U pismu upućenom svojoj devojci, pogrešno je mislio da može da se vrati kada istekne rok zastarelosti. Ali kada je optužen, to više nije bilo tačno.

Konrad je na kraju prekinuo kontakt sa svojom porodicom. Neki su na kraju pretpostavili i da je mrtav, rekao je Met Betger, sin Konradove starije sestre.

Njegovoj majci je laknulo kada je saznala da je njen brat živeo srećnim životom.

- Mislila je da će umreti i nikada neće saznati - rekao je Met.

Tomas Rendel begunac Boston pljačkaš banka Foto: Tanjug/AP

Pljačka banke 1969. nije privukla pažnju javnosti niti Klivlenda. Svi su bili fokusirani istorijski let Apola 11 na Mesec.

Međutim, za Džona Eliota, zamenika američkog maršala, to je bilo lično jer su on i Konrad dolazili sa iste strane grada.

Problem je bio u tome što je Kondrad bio dovoljno disciplinovan da ne pravi greške.

- Eliot je putovao širom SAD u potrazi za Konradom, čak je i u penziji radio na slučaju - rekao je njegov sin Pit Eliot, sada najviši američki maršal u Klivlendu, koji je nastavio lov na Konrada pre skoro 20 godina.

Njegov otac je umro u martu 2020. godine pre nego što su istražitelji sakupili detalje iz Rendelove smrtovnice i potpise iz njegove prošlosti. A onda je u novembru Tomasova porodica potvrdila kako im je pre smrti priznao šta je uradio.

Beskrajno se analizirali zašto je Konrad počinio pljačku.

- To nije bilo zbog novca. Uvek je želeo da zadivi ljude - rekao je Metkalf, njegov prijatelj.

Istražitelji veruju da ga je inspirisao film iz 1968. godine "Afera Tomasa Krauna", o izvršnom direktoru banke koji se izvukao sa 2,6 miliona dolara i pljačku pretvorio u igru.

Nakon stvarne pljačke u Klivlendu, Konrad je završio u području Bostona, gde je veći deo filma snimljen.

Tomas Rendel je nastao u januaru 1970. kada je Konrad podneo zahtev za broj socijalnog osiguranja u Bostonu, rekao je Eliot.

Tokom 1970-ih Tomas je radio u kantri klubu izvan Bostona i postao njegov menadžer. Svoju buduću ženu upoznao je uskoro nakon dolaska u Boston. Venčali su se 1982. godine.

Tada je ušao u posao sa automobilia, prodavao je Land Roverse i Volvoe dok se nije penzionisao posle skoro 40 godina.

Još uvek nije jasno šta se dogodilo sa novcem. Istražitelji pokušavaju da otkriju da li ga je izgubio zbog loših ulaganja.

Tomas Rendel begunac Boston pljačkaš banka Foto: Tanjug/AP

Dok su Rendel i njegova supruga Keti većinu godina živeli u prijatnom predgrađu Bostona, podneli su zahtev za zaštitu od bankrota 2014. Ona je za Cleveland.com u novembru rekla da je njen muž sjajan čovek. Odbila je zahteve za intervjue.

Niko nije mogao ni da pogodi da je Rendel, koji je imao 71 godinu kada je umro, neko ko pokušava da se sakrije od vlasti.

Među mnogim ljudima sa kojima je godinama postao prijatelj bio je i FBI agent iz Bostona.

- Bio je nežna duša, veoma ljubazan - rekao je Džeri Hili, koji je upoznao Rendela u Masačusetsu.

Met Kaplan, koji je vodio prodavnicu u kojoj je Rendel radio i igrao golf sa njim godinama, nazvao ga je džentlmenom.

- Jedino objašnjene koje ima smisla jeste da je u tim godinama bio samo dete i to je bio izazov za njega - rekao je Kaplan i dodao da mu ne bi verovali da im je rekao šta je uradio.

Nakon što je otkriven Rendelov pravi identitet, njegovi prijatelji nisu mogli da veruju. Ali kada se sada osvrnu nazad, neke stvari imaju smisla. Uvek je nosio bradu. Odbijao je da razgovara o tome gde je odrastao ili o svojoj široj porodici.

- Sve ove godine koliko sam ga poznavao, nikada nije spominjao sestru, majku, oca ili vrata - rekao je Hili.

Međutim, i dalje im to sve deluje potpuno neverovatno.

Video: U stilu Pink pantera: Banda razlupala juvelirnicu, staklo prštalo na sve strane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA