Bajden i Putin u telefonskom razgovoru zbog Ukrajine

U susret razgovoru, američke vazduhoplovne snage poslale su još jedan špijunski avion na područje iznad istočne Ukrajine da prikuplja podatke o vojnoj situaciji

  • 2
vladimir putin džozef bajden sastanak Printscreen: RUPTLY

Predsednik SAD Džozef Bajden započeo je večeras telefonski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Očekuje se da tema bude porast napetosti oko Ukrajine. Poziv do kojeg je došlo na zahtev Putina počeo je u 21.35 časova, saopštili su američki zvaničnici, a prenosi Rojters.

Putin je zahtevao telefonski razgovor ove nedelje iz razloga koji, navode američki zvaničnici, nisu sasvim jasni, navodi CNN.

Bajden i Putin su poslednji put razgovarali 7. decembra, tokom video konferencije koja se završila obećanjem da će se obnoviti diplomatska diskusija. Tada nije bilo indikacija da se Rusija priprema za deeskalaciju sukoba.

Od tada, oko 100.000 pripadnika ruskih trupa ostalo je na ukrajinskoj granici uprkos upozorenjima Bajdena i evropskih lidera da će trpeti ozbiljne posledice ukoliko Putin nastavi sa invazijom. Američki zvaničnici takođe navode da je Moskva upletena u veliku kampanje dezinformisanja čiji je cilj da podrije ukrajinsku vladu pred nacionalne izbore te zemlje.

Bajden se nadao da bi telefonski poziv mogao doprineti smanjenju tenzija. Američki zvaničnici navode da će Bajden reći Putinu da postoji način da se izbegne konflikt, kao i ekonomske sankcije ukoliko ruske trupe pređu preko  granice.

U susret razgovoru, američke vazduhoplovne snage poslale su još jedan špijunski avion na područje iznad istočne Ukrajine da prikuplja podatke o vojnoj situaciji, rekao je izvor upoznat s misijom CNN-u.

To je drugi put ove nedelje da je SAD sprovela takvu misiju koristeći JSTARS, E-8C radarski sistem za nadziranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    30. decembar 2021 | 23:29

    Zašto nisu pričali o Kanadi ili Meksiku, Kubi? Kako to da Amerikanci pričaju sa nama oko Kosova i Metohije, pričaju sa Turskom oko Sirije, spašavaju( a svi znamo kako su spasili) Libiju, Irak, Vijetnam...Dovode svoju vojsku hiljadama kilometara daleko, bombarduju, ubijaju lidere, nevine ljude,otimaju resurse, postavljaju svoje ljude, iako ničim njihova zemlja nije ugrožena.Ako nekome nije jasno ko je u pravu, a ko nije u tom odnosu ,samo neka razmisli ko je kome došao na granicu i pravi haos.

  • Nikolas

    30. decembar 2021 | 23:48

    VERUJEM DA CE PUTIN POSTUPITI KAO KENEDI U KRIZI NA KUBI !!!! TO JE JEDINI NACIN DA SE ZAUSTAVI MALIGNI UTICAJ NATO ALIJANSE NA SVET !!!! KINA CE SIGURNO BITI UZ RUSIJU U OBUZDAVANJU NATO ALIJANSE SA AMERIMA NA CELU !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA