Snežna oluja pravi haos u SAD, u Vašingtonu zaustavila život: Ljudima rečeno da ostanu kod kuće

Meteorolozi su naveli da se radi o najvećoj snežnoj oluji u tom području u najmanje dve godine

  • 0
Sneg snežna oluja SAD Amerika Vašington Foto: Tanjug/AP

Nakon božićne nedelje obeležene otkazivanjima letova i rekordnim porastom broja slučajeva kovida-19, snažna zimska snežna oluja u ponedeljak je dodatno poremetila američki saobraćajni sektor, zatvorila kancelarije saveznih vlasti i zaustavila život u Vašingtonu.

Snežna oluja zadala je neočekivano žestok udarac i čini se da je većinu američkog glavnog grada zatekla nespremnu za do 23 centimetara snega, privremeno zarobivši američkog predsednika Džoa Bajdena u avionu Air Force One.

Mnogi Amerikanci pokušavaju da se vrate kući nakon božićnih i novogodišnjih praznika i suočeni su s hiljadama letova otkazanih zbog lošeg vremena i problema s osobljem u avionskim kompanijama za koje je delom krivo sve brže širenje zaraze korona virusom među posadama aviona.

Otkazane hiljade letova

Prvi radni dan 2022. doneo je više od 4.900 otkazanih letova u celom svetu, među kojima je 3.173 leta unutar SAD-a, te međunarodnih prema i iz SAD-a, prema veb stranici za praćenje letova FlightAware.

Ta otkazivanja - zajedno sa 6.775 kašnjenja letova u SAD-u u ponedeljak, pogoršala su jad onih koji su se vraćali s praznika.

Loše vreme koje je pogodilo središnji deo američke istočne obale izazvalo je najveće poremećaje u glavnom gradu i susednim državama Merilendu u Virdžiniji, gde je napadalo i do 30 centimetara snega.

Meteorolozi su naveli da se radi o najvećoj snežnoj oluji u tom području u najmanje dve godine, prenosi Hina.

Rušili se dalekovodi, drveće...

- Ovo je puno snega - rekla je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser.

U gradu su se srušili dalekovodi i drveće, američki Senat odložio je glasanje, a zdravstvene službe otkazale su testiranje na koronavirus.

- Ako nije apsolutno neophodno da izlazite, ostanite kod kuće i sklanjajte se s ulica - upozorila je gradonačelnica.

Škole su zbog nevremena bile zatvorene.

Sam Bajden bio je neko vreme zarobljen u predsedničkom avionu nakon sletanja u bazu Endruz blizu Vašingtona, a iskrcavanje je odloženo za pola sata kako bi se pista mogla očistiti.

Tokom prazničnog vikenda vazdušne luke u Čikagu i Atlanti, kao i u Denveru, Detroitu, Hjustonu i Njujarku otkazale su mnoge letove, a do ponedeljka većinu letova otkazali su aerodromi u Njujorku, Vašingtonu i Baltimoru.

Video: Dečaka snimile kamere kako luta, posle nekoliko sati pronađen je mrtav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA