≫ 

Seul se izvinio zbog prebeglog severnokorejskog državljanina

Osoba koja je prešla granicu verovatno je begunac koji je prešao granicu u suprotnom pravcu, krajem 2020. da bi se nastanio u Južnoj Koreji

  • 0
Severna Koreja Južna granica Foto: Tanjug/AP

Južnokorejska vojska se izvinila danas javnosti jer nije uspela da spreči severnokorejskog državljanina u prelasku strogo čuvane granice i povratku u Severnu Koreju.

Kamere Zajedničkog komiteta načelnika štabova Južne Koreje otkrile su u subotu osobu koja se, sudećima prema snimcima, penje po ogradi od bodljikave žice na granici, aktivirajući tako alarme i primoravši tim od šest vojnika da dođu u tu oblast, podseća agencija AP.

- Ali, trupe nisu uspele da pronađu bilo kakav trag te osobe - rekao je poslanicima general-potpukovnik Džeon Dong-džin, direktor operacija u tom komitetu.

On je izjavio da su zvaničnici proverili snimak sa nadzornih kamera, ali nisu mogli odmah da pronađu osobu jer je vreme na snimku pogrešno podešeno.

General je poručio da će vojska povećati spremnost trupa na liniji fronta i unaprediti sisteme nadzora duž granice.

- Zaista mi je žao što smo izazvali zabrinutost kod ljudi zbog ovog incidenta - rekao je poslanicima predsedavajući komiteta Von In-Čul, i obećao da će se potruditi da se ovakvi incidenti više ne ponove.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je saopštilo da je osoba koja je prešla granicu verovatno begunac koji je prešao granicu u suprotnom pravcu, krajem 2020. da bi se nastanio u Južnoj Koreji.

Po dolasku u Južnu Koreju, begunac se predstavio kao bivši gimnastičar i rekao je da je puzao ispod pogranične ograde pre nego što su ga južnokorejske trupe pronašle, naveli su zvaničnici ministarstva.

Prelazak preko granice duge 248 kilometara i široke 4 kilometra, poznate kao demilitarizovana zona, predstavlja retkost jer je čuvaju nagazne mine, tenkovske zamke i borbene trupe sa obe strane pored ograda od bodljikave žice.

Video: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA