Godišnjica napada na Kapitol: Bajden će za nerede okriviti Trampa

Tramp je otkazao današnju konferenciju za medije na Floridi

  • 1
Protest, Vašington, Kapitol Hil Napad na Kapitol Hilu / Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden će okriviti Donalda Trampa za nerede na Kapitol hilu na godišnjicu napada na sedište američke demokratije.

Govoreći u Kongresu, Bajden će reći da njegov prethodnik snosi "jedinstvenu odgovornost" za "haos i pokolj", rekla je portparolka Džen Psaki.

Istražitelji su do sada uhapsili 725 osumnjičenih u vezi sa napadom.

Da podsetimo, pristalice Trampa su upale u zgradu dok se u Kongresu održavao sastanak na kojem je trebalo da se potvrdi Bajdenova pobeda na izborima.

Fotografije poslanika koji se skrivaju od mase na galeriji Predstavničkog doma tog popodneva 6. januara 2021. godine šokirale su svet.

Tramp je nedugo pre toga pozvao demonstrante na mitingu ispred Bele kuće da "mirno" marširaju na Kongres, ali ih je takođe pozvao da se "bore" i uzburkao masu nepotkrepljenim tvrdnjama o masovnoj prevari birača na izborima koje je upravo izgubio.

Bivši predsednik je trebalo da danas održi konferenciju u svom domu u Mar-a-Lago na Floridi, ali je otkazao događaj nakon što su pomoćnici navodno upozorili na negativno izveštavanje u štampi.

Trampov portparol Tejlor Budovič rekao je da nije iznenađujuće što će Bajden provesti dan pokušavajući da "dalje podeli našu naciju" u pokušaju da odvrati birače od rastuće inflacije i zatvaranja škola zbog kriminala i korona virusa.

Predsednik Bajden, koji retko pominje svog prethodnika, govoriće u četvrtak ujutru u Statuari Holu, delu kompleksa Kapitola u koji su provalili demonstranti.

Sekretarka za štampu Bele kuće rekla je da će predsednikov govor "izložiti značaj onoga što se dogodilo na Kapitolu i jedinstvenu odgovornost predsednika Trampa za haos i pokolj koji smo videli".

- On će nasilno gurnuti nazad laži koje je širio bivši predsednik - u pokušaju da obmane američki narod i svoje pristalice, kao i da odvrati pažnju od njegove uloge u onome što se dogodilo - dodala je ona.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi će u podne održati minut ćutanja u sali.

Neredi su opisani kao najgori napad na Kapitol od rata 1812.

Video: Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gini

    6. januar 2022 | 17:57

    Sto ne izadje pred narod pa prica,nego prica unutra.Moron!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA