Kazahstanski predsednik Tokajev: Uspostavljen ustavni poredak

Dodaje, međutim, da "teroristi i dalje koriste oružje i nanose štetu imovini naših građana"

  • 3
Kazahstan protesti demonstracije Foto: Tanjug/AP

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je danas da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u svim regionima te zemlje i da lokalne vlasti imaju kontrolu nad aktuelnom situacijom, naveo je njegov kabinet u saopštenju.

- Pokrenuli su antiterorističku operaciju. Snage za sprovođenje zakona vredno rade. Ustavni poredak je uglavnom uspostavljen u svim regionima zemlje - izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija TAS S.

Dodaje, međutim, da "teroristi i dalje koriste oružje i nanose štetu imovini naših građana. Zbog toga mere protiv terorizma moraju biti na snazi do potpune eliminacije militanata", poručio je Tokajev.

Televizija "Khabar-24" je, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, javila da su kazahstanski organi reda eliminisali 26 učesnika nedavnih masovnih protesta i priveli više od 3.000.

- Ukupno je privedeno preko 3.000 kriminalaca, 26 ubijeno i ranjeno je 18 naoružanih terorista - preneo je taj TV kanal, dodajući da je ubijeno 18 policajaca i da je ranjeno do 750 policajaca tokom masovnih nereda.

Isti TV kanal prenosi da su se demonstranti u gradu Almatiju zabarikadirali unutar zgrade ruske televizijske stanice “Mir” koja se nalazi na Trgu Republike u tom gradu, i da se mogu videti tela na trgu.

Televizija “Mir-24” je javila da se tokom protekle noći čula pucnjava u Almatiju, i da je bilo sukoba na Trgu Republike.

Protesti su izbili u nekoliko kazahstanskih gradova 2. januara zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

Do sada je prijavljeno više od 1.000 povređenih, među kojima ima i smrtnih slučajeva.

Širom Kazahstana je proglašeno vanredno stanje zbog masovnosti protesta.

Video: Sukobi na protestu u Kazahstanu protiv skoka cena goriva u toj zemlji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    7. januar 2022 | 09:16

    Odlična vest... sad nahvatati huligane i NATO plaćenik, pa sud, pa robija... bagra jedna, nas su tako razvalili 5.oktobrq, pa Gruziju, pa Libiju, pa Ukrajina... Kazahstan je tvrd orah

  • Ilova RS

    7. januar 2022 | 08:04

    Još jedan pokušaj Amerike da napravi destabilizaciju u zemljama koje graniče sa Rusijom.da okruže Rusiju.ali nije im uspjelo.Putin je brzom reakcijom zbriso teroriste. NATO može samo da laje preko medija.već mjesec dana ponavljaju jedno te isto kao papagaji.

  • Putin R.S

    7. januar 2022 | 11:03

    Tako to rade BACUSKE. Kada NATO placenici, CIA, MI6 i njihovi teroristi pokusaju da zavladaju drzavom, a onda dodju Bacuske i zavlada mir. Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA