Još jedan gest Grka koji je odbio da bombarduje Srbiju: Porukom na srpskom i na ćirilici čestitao Božić

Njegova objava naišla je na niz pozitivnih reakcija

  • 30
Marinos Ritsoudis Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nekadašnji kapetan grčke mornarice Marinos Ricudis koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine i da bombarduje Srbiju, danas je pravoslavnim vernicima čestitao Božić tako što je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju na kojoj na srpskom, ćirilicom piše: "Mir Božiji, Hristos se rodi".

- Hristos je stigao - napisao je Ricudis u opisu fotografije.

Njegova čestitka naišla je na niz pozitivnih reakcija, a ljudi su mu u komentarima odgovarala "Vaistinu se rodi".

"Srećan Božić brate, sve najbolje ti želim", "Vaistinu se rodi ljudino", "Da si živ i zdrav Marinose", "Hvala divni čoveče , živ i zdrav bio!", samo su neki od odgovora korisnika.

Ricudis je još jednom pokazao koliko mu je važan srpski narod, a do sada nam je nebrojeno puta pružio podršku.

Podsećamo, odluka da tokom NATO agresije 1999. godine odbije da bombarduje Srbiju, kapetana broda grčke ratne mornarice Marinosa Ricudisa koštala je karijere.

Rečima: “Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, Ricudis se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku umesto da uplovi u Jadran. Time je zapečatio svoju sudbinu.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se, nažalost, nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Ovom neverovatnom čoveku, kojeg zna svaki Srbin i koji u našoj državi ima nekoliko murala, sveti arhijerejski sinod SPC je dodelio orden svetog cara Konstantina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Воја

    7. januar 2022 | 11:50

    Овом човеку треба доделити националну пензију.Нека власт то уради, јер је заслужио више од многих који је сада добијају.

  • Sveto

    7. januar 2022 | 10:09

    Svuda se nađe ljudi,ali malo ih je.

  • Nikolas

    7. januar 2022 | 10:30

    VAISTINU SE RODI !!! BOG TE CUVAO JUNACE !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA