≫ 

Muškarac iz Indije tvrdi da je primio 11 doza vakcina, sprečili ga da dobije 12: "Osećam se dobro"

Penzionisani poštar rekao je da mu je vakcina pomogla da se reši bolova i da ostane zdrav, a tvrdi da nije pretrpeo nikakve štetne posledice

  • 4
Indija korona virus vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Muškarac u Indiji se prošle godine vakcinisao protiv korona virusa najmanje osam puta.

Brahmdeo Mandal (65) tvrdi da je primio 11 doza vakcina u državi Bihar, piše BBC.

Penzionisani poštar rekao je da mu je vakcina pomogla da se reši bolova i da ostane zdrav, a tvrdi da nije pretrpeo nikakve štetne posledice.

Muškarca su konačno sprečili da primi, kako je tvrdio, 12. dozu vakcije prošle nedelje. U toku je istraga kako bi se otkrilo kako je Mandal, koji živi sa svojom porodicom, uspeo da dobije više doza.

- Već smo pronašli dokaze da je primio osam doza s četiri različita mesta za vakcinisanje - rekao je Amarendra Pratap Šahi, civilni hirurg.

Do sada je istraga otkrila da je Mandal uspeo da primi dve doze u razmaku od pola sata istog dana i svaka od tih doza bila je registrovana na portalu o vakcinama.

- Zbunjeni smo kako je to moglo da se dogodi. Čini se da se dogodio kvar portala. Takođe pokušavamo da otkrijemo da li je bilo nemara ljudi koji su upravljali centrima za vakcinisanje - dodaje Šahi.

Otkako je vakcinisanje započelo 16. januara prošle godine, Indija uglavnom primenjuje dve lokalno proizvedene vakcine, Kovišild i Kovaksin.

Vakcine s dve doze imaju razmak od 12 do 16 nedelja odnosno četiri do šest nedelja nakon prve doze.

Vakcinisanje je dobrovoljno, a više od 90.000 centara, uglavnom državnih, nudi injekcije širom zemlje. To uključuje kampove za vakcinisanje koji nude prolazak bez prethodne onlajn registracije. Za registraciju korisnik samo treba da dostavi dokaz identiteta. Podaci prikupljeni s veb-mesta učitavaju se na indijski portal o vakcinama, CoWin.

- Jedini način da se to dogodi ako se podaci o vakcinisanju s veb-mesta učitaju na portal nakon dugog kašnjenja. Ali još uvek se pitam kako da to nije otkriveno nakon što je uspeo da primi toliko doza tokom toliko dugo vremena - objasnio je stručnjak za javno zdravstvo.

Mandal, koji je vodio detaljne rukom pisane beleške o datumima, vremenu i kampovima u kojima se vakcinisao, tvrdi da je primio ukrupno 11 doza između februara i decembra prošle godine.

Ispričao je da je putovao u kampove za vakcinisanje širom svog okruga, pa čak i u najmanje dva susedna okruga, jedan udaljen više od 100 km, kako bi se vakcinisao.

Za registraciju na stranice za vakcinisanje koristio je različite lične karte. Pohvalio se i da je bio nadrilekar u svom selu pre nego što je preuzeo posao poštara zbog čega je, kako tvrdi, "znao nešto o bolestima".

- Nakon što sam se vakcinisao, moji bolovi u telu su nestali. Pre sam imao bolove u kolenima i hodao sam sa štapom. Sada više ne. Osećam se dobro - rekao je Mandal.

Video: Uhapšeni zbog lažne vakcinacije: Medicinska sestra za 100 evra varala narod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    7. januar 2022 | 14:48

    Evo može da uzme i mojih 3-4 ili 5 koliko doza vec ide po čoveku...Pa ko voli nek izvoli..

  • Sale71

    7. januar 2022 | 15:03

    Taj sada prima talase bolje nego Avalski toranj

  • X

    7. januar 2022 | 18:41

    Bice smeano kad umre bas od korone haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA