≫ 

Otac i sin ubili Afroamerikanca dok je trčao, treći snimao: Doživotna kazna za ubistvo iz 2009

Mekmajklovi, otac i sin, provešće ostatak života iza rešetaka, dok će Brajan moći da zatraži pomilovanje posle 30 godina zatvora

  • 0
Ahmad Arberi ubistvo Afroamerikanac suđenje osumnjičeni Foto: Tanjug/AP

Sud u Džordžiji osudio je Trevisa Mekmajkla, Gregorija Mekmajkla i Vilijama „Rodija“ Brauna na doživotne kazne zatvora, zbog ubistva Afroamerikanca Ahmada Arberija, džogera, koji je trčao u njihovom kraju u kojem pretežno žive belci u toj južnoj američkoj državi 2020.

Mekmajklovi, otac i sin, provešće ostatak života iza rešetaka, dok će Brajan moći da zatraži pomilovanje posle 30 godina zatvora, što je miniminalna kazna za ubistvo po državnom zakonu, izjavio je sudija Timoti Volmsli.

Volmsli je na pretresu u Okružnom sudu u Brunsviku da je Mekmajklovima izrekao najtežu kaznu koja mu je bila na raspolaganju delimično i zbog njihovih “bezosećajnih” reči i dela snimljenih kamerom telefona, prenosi Tanjug.

Na snimku mobilnog telefona se vidi ubistvo, odnosno kako Mekmajkl podiže sačmaru i usmerava je ka Arberiju, koji se nalazio na udaljenosti od oko šest metara, prenosi glas Amerike.

U novembru, porota je zaključila da su 66-godišnji Gregori Mekmajkl, njegov sin, 35-godišnji Trevis Mekmajkl i njihov komšija Brajan, koji ima 52 godine, krivi za ubistvo, težak napad i nameru da počine krivično delo.

Advokati optuženih rekli su da će uložiti žalbu na presude.

Muškarci, koji su belci, takođe u februaru izlaze na suđenje po optužnici za zločin iz mržnje, optuženi da su prekršili Arberijeva građanska prava i napali ga “zbog njegove rase.”

Arberi (25) je trčao kroz naselje Satila Šors 23. februara popodne, kada su Mekmajklovi odlučili da uzmu oružje, uskoče u kamionet i krenu da jure mladića.

Brajan, koji se poteri pridružio svojim automobilom, mobilnim telefonom je snimio Trevisa Mekmajkla kako iz puške izbliza puca u Arberija.

Mladić nije bio naoružan i nije nosio ništa sem opreme za trčanje i patika.

Snimak je izazvao bes kada se pojavio posle više meseci i kada je obelodanjeno da nijedan od umešanih muškaraca nije uhapšen nakon što je jedan lokalni tužilac zaključio da je ubistvo bilo opravdano.

Arberijevo ime je bilo jedno od onih koja su skandirana za vreme nacionalnih protesta zbog rasizma 2020. koji su izbili posle policijskih ubistava Džordža Flojda i Brijane Tejlor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA