Nazarbajev pozvao sve da se okupe oko predsednika Tokajeva, situacija u Kazahstanu se stabilizuje

Pristup internetu obnovljen je u subotu ujutro u glavnom gradu Kazahstana Nursultanu

  • 3
Kazahstan Almati protesti Foto: Tanjug/AP

Situacija u Kazahstanu se stabilizuje nakon višednevnih nemira koji su eskalirali u brutalne sukobe sa snagama bezbednosti.

Prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pozvao je danas sve građane da se okupe oko aktuelnog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, kako bi bila prevaziđena kriza i obezbeđen integritet zemlje.

Pres sekretar bivšeg predsednika napisao je na Tviteru da se Nazarbajev nalazi u glavnom gradu Kazahstana, Nursultanu.

Zamolio je da se ne šire lažne informacije i dodao da je Nazarbajev u direktnom kontaktu sa Tokajevom, prenosi RIA Novosti.

Nazarbajev se nije pojavio u javnosti od početka velikih protesta u Kazahstanu, a spekulisalo se i da je napustio Kazahstan.

Bio je na funkciji predsednika Kazahstana od 1990. godine do 2019, ali je i posle povlačenja imao značajan uticaj u zemlji.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti koji su prerasli u nerede i sukobe sa snagama reda.

U nemirima je povređeno više od hiljadu ljudi, a desetine je ubijeno.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev zatražio je pomoć od ODKB-a i snage te organizacije su stigle u Kazahstan, a vlasti su juče saopštile da je uspostavljen ustavni poredak u svim delovima zemlje.

Uhapšen bivši šef Komiteta za nacionalnu bezbednost

Specijalne službe Kazahstana privele su bivšeg predsednika Komiteta za nacionalnu bezbednost Karima Masimova, zbog sumnje za veleizdaju.

Pres služba Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana saopštila je da je Komitet 6. januara pokrenuo pretpretresnu istragu o veleizdaji, u skladu sa Krivičnim zakonikom Kazahstana, prenosi TA S S.

Povređeno najmanje 10 vatrogasaca 

Kako su saopštile hitne službe, demonstranti su povredili 10 vatrogasaca, od kojih je jedan upucan. Vlasti su prijavile 33 napada na vatrogasna vozila koja su stigla na mesta podmetanja požara.

Nursultan ponovo onlajn

Pristup internetu obnovljen je u subotu ujutro u glavnom gradu Kazahstana Nursultanu, tri dana nakon što su nasilni protesti doveli do nestanka struje širom zemlje.

Kazahstanske vlasti proglasile su u sredu nacionalno vanredno stanje, isključivši internet i ometajući mobilnu vezu.

Video: Sukobi na protestu u Kazahstanu protiv skoka cena goriva u toj zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA