≫ 

Sirijski pukovnik iz Asadovog režima osuđen na doživotnu kaznu zbog zločina protiv čovečnosti

Ovo je prvi takav proces u svetu koji je povezan sa zlostavljanjem od strane režima Bašara Al Asada

  • 1
Koblenc Nemačka suđenje Sirijac Sirija zločin protiv čovečnosti Foto: Tanjug/AP

Bivši sirijski tajni policajac osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti.

Ovo je prvi takav proces u svetu koji je povezan sa nasiljem od strane režima Bašara Al Asada.

Anvar Raslan (58), bivši pukovnik koji je prebegao pre 10 godina, umešan je u ubistvo desetina ljudi i mučenje hiljada u pritvorskom centru u blizini Damaska.

Presuda suda u Koblencu je prvi korak ka pravdi za brojne Sirijce koji su pretrpeli zlostavljanje od strane sirijske vlade, prenosi Euronews.

U međuvremenu treba da počne i drugo suđenje lekaru u Frankfurtu, takođe povezano sa sirijskim režimom.

Skoro 11 godina nakon početka narodnog ustanka u Siriji, suđenje u Koblencu je prvi put da je sud ispitao zločine koji se pripisuju sirijskom režimu i dokumentovani bezbroj puta od strane sirijskih aktivista i nevladinih organizacija.

Drugi optuženi Ejad al Garib je osuđen prošlog februara zbog saučesništva u zločinima protiv čovečnosti i osuđen od strane državnog suda u Koblencu na četiri i po godine zatvora.

Sud je zaključio da je Al Garib bio deo jedinice koja je zatvarala antivladine demonstrante i odvodila ih u ustanovu Al Katib u sirijskom gradu Duma, gde su mučeni.

Federalni tužioci su naveli da je Raslan bio viši pukovnik zadužen za zatvor i da je nadgledao "sistematsko i brutalno mučenje" više od 4.000 zatvorenika u periodu od aprila 2011. do septembra 2012. godine, što je rezultiralo smrću najmanje 58 osoba.

Sud je saslušao dokaze o umešanosti Raslana u 30 od tih smrti. Ključni deo dokaza protiv njega bile su fotografije navodnih žrtava torture koje je prokrijumčario iz Sirije bivši policajac, koji se zove Cezar.

Svedočilo je više od 80 svedoka, uključujući 12 dezertera i brojne žrtve koje su razotkrile maltretiranje zatvorenika vezanih u nehigijenskim uslovima u tajnom zatočeničkom centru - uključujući lečenje električnim udarom, bičevanje i premlaćivanje.

U pritvoru poslednje tri godine, Raslan nikada nije pokušao da prikrije svoju prošlost kada je 2014. sa porodicom potražio utočište u Berlinu. Tražeći policijsku zaštitu u Nemačkoj u februaru sledeće godine, opisao je svoje iskustvo policajcima.

Oko 800.000 Sirijaca potražilo je utočište u Nemačkoj od početka rata, uključujući Raslana i Al Gariba, koji su uhapšeni 2019. godine.

Sirijska vlada poriče da drži bilo kakve političke zatvorenike, nazivajući svoju opoziciju teroristima.

Video: Evo kako Sirija prkosi Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. januar 2022 | 11:51

    A kakve veze nemačka ima sa tim navodnim zločinima, da oni nekome zbog toga sude ? Postoji međunarodni sud pravde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA