≫ 

Odbijen zahtev za uslovnu slobodu ubici Roberta Kenedija: "I dalje je pretnja javnoj sigurnosti"

U avgustu 2021. kalifornijski komitet za uslovni otpust na kraju je odobrio Sirhanovo puštanje na slobodu pošto ga je 15 puta odbio

  • 2
Sirhan Sirhan, ubica Roberta Kenedija Foto: Tanjug/AP

Kalifornijski guverner je u četvrtak odbio zahtev Sirhana Sirhana, ubice Roberta Kenedija, za uslovni otpust, premda mu je posebni komitet letos dao svoje odobrenje.

Guverner Gavin Njusom ocenio je da je 77-godišnji zatvorenik i dalje "pretnja javnoj sigurnosti" te da ne želi "preuzeti odgovornost u tom zločinu", ističe se u saopštenju njegove kancelarije.

Sirhan Sirhan proglašen je krivim 17. aprila 1969. za ubistvo njujorškog senatora, mlađeg brata Džona Kenedija. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji, prenosi Hina.

U avgustu 2021. kalifornijski komitet za uslovni otpust na kraju je odobrio Sirhanovo puštanje na slobodu pošto ga je 15 puta odbio.

Odluka se zatim šalje guverneru koji je može odbiti ili izmeniti.

- Sirhanovo ubistvo senatora Kenedija među najpoznatijim je zločinima u američkoj istoriji - napisao je guverner Njusom u saopštenju.

Robert Kenedi Foto: Tanjug/AP

- Nakon decenija provedenih u zatvoru on još nije ispravio mane koje su ga navele na ubistvo senatora Kenedija. Sirhan nije dovoljno priseban da ne bi opet doneo istu opasnu odluku - dodao je.

Palestinski doseljenik Sirhan Sirhan ubio je "Bobija" Kenedija u hotelu Ambassador u Los Anđelesu dok je vodio kampanju za kandidata demokratske stranke na predsedničkim izborima. Pet osoba je pritom ranjeno.

Ubica je tada svoj čin opravdao Kenedijevom podrškom prodaji vojnih aviona Izraelu.

U prethodnom zahtevu za uslovni otpust koji je podneo 2016, Sirhan je rekao da je to veče previše popio i da bi voleo "da se ništa nije dogodilo". Rekao je i da ga je na priznanje zločina tokom suđenja naveo njegov advokat koji ga je loše savetovao i uverio ga da je kriv.

Video: Haos u sudnici: Ubio majku i tetku, pa mjaukao iz sveg glasa, sudinica britko odreagovala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    14. januar 2022 | 09:29

    E pazi ovoga: Advokat ga pogrešno savetovao i uverio ga da je kriv 😂

  • Bora

    14. januar 2022 | 09:25

    Gore je biti 50 godina u zatvoru nego smrtna kazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA