Veliki protest protiv obavezne vakcinacije u Beču: Demonstranti nosili plakat sa Hitlerovim likom

Prema portparolu policije Kristoferu Verhnjaku, izrečeno je više novčanih kaznih, podneto više prijava, a dogodilo se i jedno hapšenje, jer jedan aktivista i pored višestrukih upozorenja nije želeo da stavi masku na lice

  • 3
Austrija, Beč protesti protiv antikovid mera korona

Foto: Tanjug/AP

Više desetina hiljada protivnika epidemioloških mera i obavezne vakcinacije protestovalo je danas u Beču.

Policija je, ovaj put, strogo kontrolisala poštovanje obaveze nošenja zaštitne maske, koja važi svuda tamo gde nema mogućnosti držanja distance od dva metra, a to je slučaj na protestima.

Prema portparolu policije Kristoferu Verhnjaku, izrečeno je više novčanih kaznih, podneto više prijava, a dogodilo se i jedno hapšenje, jer jedan aktivista i pored višestrukih upozorenja nije želeo da stavi masku na lice.

Verhnjak je kazao da je policija imala posla i sa više lica koja su se na protestu pojavila u uniformi sličnoj policijskoj, ali sa natpisom "obezbeđenje".

Verhnjak je rekao da je protiv njih podneta prijava prema Zakonu o bezbednosti policije, zato što su bili odeveni u uniforme koje su slične policijskim, i imali kod sebe i biber sprej, što je zabranjeno na skupovima.

 

Policija je zaplenila i jednu ratnu zastavu Trećeg rajha, te je protiv lica koji ju je nosio pokrenuta istraga zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma i zabranjenih simbola.

Na protestu bio je i jedan plakat sa likom Adolfa Hitlera i natpisom „Vakcinacija oslobađa“ ("Impfen maćt frei"), poput natpisa na nacističkim koncentracionim logorima.

 

Glavni govornik na protestu bio je lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl koji je najavio „pravi ples u parlamentu“ na predstojećoj debati o obaveznoj vakcinaciji iduće nedelje.

On je obećao da će se dalje boriti za prevremene izbore.

- Ova Vlada je mrtva, demokratija živi, samo to još Nehamer (kancelar Karl) nije shvatio - poručio je Kikl.

Posebno je kritikovao planove vladajućih partija o uvođenju obavezne vakcinacije, ukazujući da je taj zakon protiv Ustava i da predstavlja "silovanje osnovnih prava i slobode".

Kikl je zatražio ukidanje svih epidemioloških mera.

Govornici su najavljivali i da će protiv svih poslanika koji budu glasali za obaveznu vakcinaciju ''biti održan Nirnberški proces 2.0''.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, u reakciji na proteste, ukazao je da su na demonstracijama i ovaj put nošene parole i slike koje pokušavaju da sprovedu reviziju prošlosti i ublaže zločine holokausta.

- Takvo ponašanje se ne može tolerisati i biće prijavljeno - najavio je on.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. januar 2022 | 01:46

    To je protest vise desetina hiljada ljudi a ne kod nas izadje 20 coveka i blokira auto put

  • Rale

    16. januar 2022 | 17:20

    Nacistička krv još teče Austrijskim venama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA