≫ 

Okončana talačka kriza u sinagogi u Teksasu posle skoro 11 sati: Taoci bezbedni, otmičar mrtav

Razrešenje situacije desilo se posle više od 10 sati pošto je napadač ušao u sinagogu koja je uživo na Fejsbuku i Zumu prenosila jutarnju službu

  • 0
kamenovan ubica Naoružani napadač KAMENOVAN na smrt na žurki u Teksasu Fort Worth Printskrin: FOX 4 Dallas-Fort Worth

Elitni tim FBI za spasavanje talaca upao je u sinagogu u Kolivilu u Teksasu u subotu uveče uspešno spasivši troje preostalih zarobljenika posle skoro 11-časovne talačke krize, naveli su federalni i lokalni izvori. Osumnjičeni je mrtav, dodale su vlasti, navodi CNN.

- Naše molitve su uslišene. Svi taoci su živi i bezbedni - guverner Greg Abot tvitovao je oko 20 minuta pošto je odjeknula jača eksplozija i čula se pucnjava iz pravca sinagoge.

Razrešenje situacije desilo se posle više od 10 sati pošto je napadač ušao u sinagogu koja je uživo na Fejsbuku i Zumu prenosila jutarnju službu. Zarobio je četiri taoca. Na lajvstrimu se video deo incidenta pre nego što je ugašen.

Osumnjičeni je identifikovan, ali njegovo ime nije saopšteno. Zna se da je FBI kontaktirao svoje kancelarije u Tel Avivu i Londonu.

Dvojica zvaničnika rekla su ranije CNN-u da je osumnjičeni možda bio motivisan željom da oslobodi Afiju Sidiki koja trenutno služi kaznu zatvora od 86 godina u ustanovi u Teksasu. Ona je 2010. godine osuđena po sedam tačaka optužnice, uključujući pokušaj ubistva i oružani napad na američke vojnike u Avganistanu. Reč je o naučnici pakistanskog porekla koja ej diplomirala na popularnom MIT fakultetu.

Zvaničnik FBI rekao je da veruju da je osumnjilčeni bio fokusiran samo na jedno i da to što se desilo nema posebne veze sa jevrejskom zajednicom, ali da će raditi na tome da utvrde motiv.

Advokat koji se oglasio u ime Afije Sidiki naveo je da "ona nema aposlutno nikakve veze sa talačkom situacijom" i naveo da ubijeni napadač nije njen brat.

Na insistiranje osumnjičenog, rabin koji je bio talac pozvao je "poznatog rabina iz Njujorka". On je kasnije ispričao policiji da je osumnjičeni rekao da je "Afiji Sidiki neko sve "smestio" i da želi njeno oslobađanje.

Stejsi Silverman, iz jevrejske zajednice, koja je oko sat vremena pratila lajvstrim slušala je napadača kako "priča različitim jezicima, govori da nije kriminalac i histerično viče". Ona navodi da je osumnjičeni tvrdio da ima bombu.

Video: Naoružani napadač kamenovan na smrt: Drama na žurci u Teksasu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA