Tonga prekrivena pepelom nakon erupcije, sela nestala: Dramatične fotografije ostrva iz vazduha

Glavno ostrvo Tonge, Tongatapu, prijavilo je "značajnu infrastrukturnu štetu", rekao je portparol UN Stefan Dužarik

  • 0
Ostrvo Tonga erupcija vulkana pepeo Foto: Tanjug/AP

Prve dramatične fotografije pokazuju ostrvo Tonga prekriveno pepelom nakon velike erupcije podvodnog vulkana.

Fotografije su se pojavile nakon što su Australija i Novi Zeland poslali vojne avione kako bi procenili štetu toj pacifičkoj ostrvskoj državi, napori koji su odloženi zbog visokog oblaka pepela koji je sprečio ranije letove.

Tonga obuhvata 176 ostrva, od kojih je samo 36 naseljeno, sa populacijom od nešto više od 104.000 ljudi.

Ostrva su u velikoj meri bila odsečena od sveta nakon što je erupcija prekinula podmorski komunikacioni kabl, a popravke će potrajati jer još uvek postoji vulkanska aktivnost u toj oblasti.

Glavno ostrvo Tonge, Tongatapu, prijavilo je "značajnu infrastrukturnu štetu", rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

- Ne postoji kontakt sa grupom ostrva Ha'apai i veoma smo zabrinuti za dva mala ostrva - Mang i Fonoi nakon nadzornih letova koji potvrđuju značajnu materijalnu štetu - rekao je Dužarik.

Prema podacima vlade Tonga, 36 ljudi žive na Mangu i 69 na ostrvu Fonoi, prenosi Sky News.

Satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene na ostrvima Kolomotua, Tongatapu i u Fafa selu na ostrvu Nukualofa, koji su u potpunosti prekriveni pepelom.

Dok neke zgrade i dalje stoje, druge su se, sudeći prema snimcima, izgleda srušile.

Fotografije pokazuju da je ostrvo Mango pretrpelo "katastrofalnu" štetu, a čini se da je celo selo uništeno.

Na međunarodnom aerodromu Fuamotu, pista je potopljena i delimično prekrivena pepelom ili zemljom, dok drugi satelitski snimci pokazuju da je do poplava došlo i u nekoliko područja uz obalu.

Vojska Novog Zelanda poslala je vodu za piće i druge zalihe, ali je to odloženo zbog gustog pepela na aerodromskoj pisti.

Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u poslednjih 30 godina.

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Novog Zelanda je saopštilo danas da su u Tongi potvrđena dva smrtna slučaja u ovoj katastrofi, od kojih je jedna osoba britanski državljanin.

Vlasti Tonge još nisu objavile podatke o žrtvama, ali je porodica Anđele Glover, Britanke koja živi u Tongi i koja je nestala u cunamiju, saopštila juče da je njeno telo pronađeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA