Tokom nesreće na američkom nosaču aviona povređeno više osoba: Pilot bio prinuđen da se katapultira

Mornarica je saopštila da je pokrenula istragu u uzrocima nesreće

  • 3
USS Enterprise, nosač aviona

Američki nosač aviona "Enterprajz" / Foto: Wikimedia/U.S. Navy/Rob Gaston

Sedam pripadnika američke ratne mornarice povređeno je danas kada je američki ratni avion F-35C, tokom rutinskih operacija, imao nesreću tokom sletanja na pistu nosača aviona US S Karl Vinson u Južnom kineskom moru, a pilot bio primoran da se katapultira, saopšteno je iz Pentagona.

- Pilot se bezbedno katapultirao iz aviona i izvučen je američkim vojnim helikopterom. On je u u stabilnom stanju, ali ukupno je sedam mornara povređeno - navodi se u saopštenju i precizira da su trojica pripadnika mornarice morala da budu evakuisana do medicinske ustanove u Manili, dok je četvoro zbrinuto na brodu i pušteno nakon ukazane pomoći, prenosi Rojters.

Mornarica je saopštila da je pokrenula istragu u uzrocima nesreće mlaznog aviona F-35 koji proizvodi kompanija Lokid Martin.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su dve udarne grupe američkih mornaričkih nosača aviona, koje predvode brodovi US S Karl Vinson i US S Abraham Linkoln, u nedelju počele operacije u Južnom kineskom moru, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju je navedeno da će se izvoditi vežbe koje uključuju operacije protiv podmornica, vazdušni napadi i PVO s ciljem jačanja borbene gotovosti.

Video: Izazvali zemljotres da bi proverili nosač aviona: Da li je američka mornarica otišla predaleko?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA