Britanski obaveštajac o situaciji sa Ukrajinom: Putin igra poker, ne šah

Britanski zvaničnici su ranije ocenili da unutar Ukrajine već postoje saradnici ruske vojske koji učestvuju u tekućim akcijama u zemlji

  • 3
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Zbog čega ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da ostavi Ukrajinu na miru, možda jer to zapravo ne može, ocenio je bivši šef britanske spoljne obaveštajne službe MI6 Aleks Janger i dodao da Putin igra poker, ne šah.

Kako je prenosi Glas Amerike, Janger je rekao da ne vidi scenario u kojem se Putin povlači, u situaciji kada su sve veći strahovi od ruske invazije Ukrajine.

- Ne vidim kako će se povući, a istovremeno i zadovoljiti očekivanja koja je sam postavio - rekao je Janger u intervjuu za američku televizijsku mrežu Ej Bi Si (ABC).

Ocenio je i da Putin „igra poker, a ne šah“, kako bi stvario različite opcije za sebe.

Britanski zvaničnici su ranije ocenili da unutar Ukrajine već postoje saradnici ruske vojske koji učestvuju u tekućim akcijama u zemlji.

Ukrajinska bezbednosna služba je takodje saopštila da u zemlji postoji grupa sabotera koji planiraju napade u graničnim oblastima, a kojima upravljaju ruske specijalne snage.

Pentagon je ranije optužio Rusiju da planira da iscenira napad na stanovnike Ukrajine koji govore ruski i da to onda iskoristi kao izgovor za upad u Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju na Ukraijinu, uprkos tome što je rasporedila više od 100.000 vojnika duž granice. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Zapad pravi "histeriju" i da nema plana da se krene na Ukrajinu.

Ipak, budući da tenzije na istoku Evrope rastu, zapadni analitičari i diplomate pribojavaju se da će geopolitički sukob doći dotle da će biti nemoguće izbeći konflikt na terenu, a Putin je sebe doveo u poziciju kada nema nazad, dodaje VoA.

Putin je pokušavao da ojača uticaj Rusije u istočnoj Evropi posle Hladnog rata. Ključni element tog projekta je zadržavanje uticaja nad Ukrajinom i sprečavanje Kijeva da uđe u NATO.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    27. januar 2022 | 04:26

    A zašto englezi i ostale hijene ne ostave Ukrajinu na miru . Zašto bi to samo Rusi uradili ? Zar samo NATO ima ekskluzivno pravo da gura nos svuda po svetu a da pri tome ne dobije po nosu !

  • Lik

    27. januar 2022 | 01:09

    Ima četri džokera, i može mu se da igra poker....ajmo da se igramo....ha ha haaaaaaaa

  • Slusam

    27. januar 2022 | 07:00

    nemacki fasisti nazivaju Ruske politicare separatistima dokle je stigao katolicki fasizam sad se otvoreno vidi sta su oni jer spanija ima problema sa katalonijom a salju avione u bugarsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA