"Putinova je zadnja": Kakve reakcije stižu iz Moskve nakon pisma iz SAD

Iz Kremlja su naveli da postoji prostora za dalje pregovore sa SAD, ali da se neće žuriti sa zaključcima

  • 5
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Višenedeljni pregovori nisu urodili plodom. SAD i NATO juče su predali Rusiji odgovore na nacrte sporazuma o garancijama za bezbednost, koje im je Moskva uputila krajem prošle godine, a prema rečima ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, "nije bilo pozitivnog odgovora".

- Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu, a glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije - rekao je Lavrov.

Kremlj zbog svega nije optimističan, i neće žuriti da odgovori na pismo iz Amerike, poručuju iz Moskve.

Iz Kremlja su naveli da postoji prostora za dalje pregovore sa SAD, ali da se neće žuriti sa zaključcima.

Portparol Dmitrij Peskov je rekao da će Moskvi trebati vreme da prouči dokument.

- Čuli ste šta su američki sekretar i generalni sekretar NATO-a juče rekli. Bili su jasni i glasni da neće prihvatiti ono što za Rusiju predstavlja najveću zabrinutost. Dakle, nema mnogo razloga za optimizam. Ali ja bih ipak izbegavao bilo kakva konceptualna mišljenja - rekao je Peskov za Guardian.

Lavrov je ranije danas rekao da će predsednik Rusije Vladimir Putin doneti odluku o tome kako će zvanična Moskva reagovati na odgovor SAD na nacrt garancija za bezbednost.

Lavrov je rekao da Moskva analizira odgovor i da će, posle međuresorne koordinacije, biti izvešten i predsednik.

- On će odluciti o našim daljim koracima - naglasio je Lavrov.

Podsetimo, SAD i NATO juče su Moskvi dostavili odgovore na nacrt garancija za bezbednost, a Lavrov je danas rekao da SAD nisu odgovorile na glavno pitanje Rusije, a to je neširenje NATO-a dalje na istok. Lavrov je rekao da sadržaj američkog odgovora na ruski predlog o bezbednosnim garancijama omogućava da se računa na ozbiljan razgovor, ali o sporednim temama.

Šef ruske diplomatije je naveo da će se Moskva fokusirati na objašnjavanje, kako je rekao, "lukavog stava" Sjedinjenih Država po pitanju neširenja NATO-a i nedeljivosti bezbednosti.

- Ako su nam devedesete godine objašnjavali odsustvom pisanih obaveza o neširenju NATO-a, sada imamo ove pisane obaveze - rekao je Lavrov.

Naveo je da Rusija proučava odgovor SAD i dodao da će sadržaj dokumenta koji je SAD dostavio biti poznat u bliskoj budućnosti. Naveo je da su SAD rekle da bi više volele da dokument ostane u poverljivom diplomatskom dijalogu, ali da je on usaglašen sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom.

- Stoga, ne sumnjam da će to "procureti" u vrlo bliskoj budućnosti - rekao je Lavrov.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    27. januar 2022 | 13:27

    Pa nego ...🇷🇺🇷🇸💫💫💫💫 Hvala Bogu što Svet ima Putina on odrzava ravnotezu na ovom Svetu ♥️✨✨

  • Рус

    27. januar 2022 | 13:00

    Tata...

  • Baja

    27. januar 2022 | 16:04

    Samo ostro kralju Putine, nedajte se novim fasistima pod noge, to nisu zasluzili oni 30 miliona pobijenih gradjana na svom pragu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA