≫ 

Ukrajinska vojska uči žene i decu kako da rukuju oružjem: "Moramo da branimo našu zemlju i rodni grad"

Svi prolaze kurs prelaženja prepreka koji se održava u napuštenoj fabrici, kao i časove vojne taktike i prve pomoći

  • 11
Ukrajina, deca , oružje Foto: Profimedia/AFP/Sergei SUPINSKY

Ukrajinska vojska počela je da obučava decu širom zemlje kako da koriste oružje kako bi mogli da odbrane zemlju. 

Na fotografijama koje kruže medijima, vide se deca, ali i ostale grupe građana, među kojima su i žene, koji se u Kijevu  obučavaju za rukovanje oružjem.

Iz sigurnosnih razloga deca vežbaju na drvenom oružju koji je replika kalašnjikova, a vojnici ih uče kako da rukuju oružjem i pucanju na potencijalnog neprijatelja.

Svi oni prolaze kroz kurs prelaženja prepreka u jednoj napuštenoj fabrici, i pohađaju časove vojne taktike i prve pomoći.

Ove pripreme nazvane su "Totalni otpor" i organizuju se kako bi obučili građane da budu spremni od moguće invazije, nakon što su satelitski snimci pokazali da se 100.000 ruskih vojnika grupiše u blizini granice sa Ukrajinom, piše Metro.

- Sada smo u ratnoj situaciji. Moramo da branimo ne samo našu zemlju, već i rodni grad. Moramo da znamo kako da se ponašamo ukoliko nas Rusija napadne. Ovo je ono što moramo svi da uradimo - rekao je Kuksa, student medicine.

Vlada predsednika Vladimira Zelenskog pogurala je zakon o civilnoj zaštiti koji je stupio na snagu 1. januara ove godine. On predviđa formiranje snaga teritorijalne odbrane i formiranje 25 brigada u skoro svim administrativnim regionima, a plan je i da se regrutuje 130.000 rezervista.

Još prošle godine pojedine vojne jedinice počele su da održavaju vikend obuke za sve dobrovoljce koji žele da nauče kako da rukuju oružjem, piše Radio slobodna Evropa.

Na obuci održanoj 30. januara u bivšoj fabrici ATEK u zapadnom delu Kijeva učestvovalo je oko 400 ljudi među kojima su muškarci, žene i učenici koji su u odeći za svaki dan vežbali sa iskusnim veteranima u maskirnim odelima.

Prema podacima istraživanja koje je sporoveo Nacionalni institut za sociologiju u Kijevu, polovina Ukrajinaca, tačnije 50,2 odsto reklo je da bi prižili otpor ukoliko Rusija započne invaziju i vojnici dođu u njihovo mesto.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    2. februar 2022 | 08:02

    Ovo kao da čitam Vasington Post iz 1993. i patetiku kako Sarajlije vežbaju da se brane od divljih Srba koji su vec silovali 200000 muslimanki.... Neverovatno sta nam se ponovo prodaje... ovi jadnici iz Ukrwjine su mogli na našem primeru da nauče nešto.. , primeru Libije, Irska, Gruzije i Sirije...

  • Ovi kao avganistananci

    2. februar 2022 | 07:28

    kukala vam majka od koga se branite

  • Joja sa Kozare

    2. februar 2022 | 07:33

    Vi ste fasisticki pijuni. Guraju vas u vatru.Osvestite se dok nije kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA