≫ 

Pucnjava nadomak zgrade vlade Gvineje Bisao: Sumnja se da su dve osobe poginule

Umaro Sisoko Embalo, bivši general, postao je predsednik 2020. posle pobede na izborima

  • 0
Gvineja Bisao Parlament Skupština Guinea Bissau National Peoples Assembly Foto: Shutterstock

U glavnom gradu Gvineje Bisao danas se čula jaka pucnjava u blizini kompleksa gde se održavaju sednice vlade. Izveštač Rojtersa javlja da nije odmah bilo jasno ko je pucao, ali saznaje iz izvora unutar vladinog kompleksa da je više ljudi pogođeno vatrenim oružjem.

Drugi izvor tvrdi da su dve osobe poginule, ali još uvek se ne zna da li je reč o pripadnicima snaga bezbednosti ili o napadačima. Kako navodi Sputnjik, predsednik Umaro Sisoko Embalo i premijer države Nunjo Gomeš Nabiam vode se kao nestali. Vojska je okupirala parlament i naredila ministrima da napuste zgradu.

- Poslednja informacija koja ja imam je pozitivna s obzirom na to da je predsednik u svojoj palati, u svojoj zvaničnoj rezidenciji... Ali i dalje ne znamo da li je napad gotov - rekao je ministar spoljnih poslova Portugala Augusto Santos Silva.

Prema nekim informacijama, na ulicama, u blizini vladine zgrade, su viđeni naoružani ljudi. Za sada se napadači nisu oglasili o tome koji su im ciljevi.

Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država osudila je, kako su nazvali, pokušaj puča u glavnom gradu Bisau.

Višedecenijska politička nestabilnost urušava stabilnost Gvineje Bisao siromašne zemlje u tropskom pojasu Zapadne Afrike.

Od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine u Gvineji Bisao je bilo devet državnih udara ili pokušaja puča što je usporilo napore da privreda napreduje dalje od uzgajanja i izvoza indijskih oraha. Embalo, bivši general, postao je predsednik 2020. posle pobede na izborima. Sebe poredi sa predsednikom Filipina Rodrigom Duterteom u pokušaju da odneguje ličnost "veću od života" i progura ideologiju koju zove "embaloizam". Što je, kako on smatra, red, disciplina i razvoj.

Video: Prvi snimci haosa u Nemačkoj: Muškarac u univerzitetu Hajdelberg pucao u nedužne ljude

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA