SZO zabrinuta zbog stava da mere više nisu potrebne: Ne pozivamo nikog na zaključavanje

- Ali ih pozivamo sve da zaštite svoje svoje stanovništvo koristeći sve raspoložive mere, a ne samo vakcine - naglašavaju u SZO

  • 1
Korona virus, omikron soj, kovid 19, covid Foto: Shutterstock

Mnoge zemlje nisu dostigle vrhunac epidemijskog talasa visoko prenosive omikron varijante korona virusa pa bi stoga i mere za suzbijanje njegovog širenja trebalo postupno i obazrivo da se ublažavaju, rekla je danas Marija Van Kerkhove, načelnica tehničkog odseka za kovid-19 pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

- Pozivamo na oprez jer mnoge zemlje još nisu prošle vrhunac omikrona. Mnoge države imaju nizak nivo pokrivenosti vakcinacijom sa veoma ranjivim pojedincima u svojoj populaciji - poručila je Van Kerkhove na konferenciji za novinare, piše Rojters, prenosi Tanjug.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je rekao da je ova organizacija zabrinuta zbog stava koji preovlađuje u nekim zemljama da "zbog vakcina, i zbog velike prenosivosti omikrona i manje ozbiljnosti simptoma, sprečavanje njegovog prenošenja više nije moguće, a nije više ni potrebno".

- Ništa ne može biti dalje od istine. Više prenosa znači više smrtnih slučajeva. Ne pozivamo ni jednu zemlju da se vrati na takozvano zaključavanje. Ali ih pozivamo sve da zaštite svoje svoje stanovništvo koristeći sve raspoložive mere, a ne samo vakcine - naglasio je Tedros.

On je dodao i da je previše rano da se bilo koja zemlja na ovaj način preda ili da proglasi pobedu.

Ako brzo otvarate vrata bolje vam je da možete i da ih zatvorite brzo

Šef SZO za vanredne situacije Majk Rajan pozvao je države da samostalno trasiraju svoj put izlaska iz pandemije, a ne da slepo slede druge i ublažavaju restriktivne mere, prenosi Rojters.

- Ako brzo otvarate vrata, bolje vam je da možete i da ih zatvorite prilično brzo - upozorio je Rajan.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge rekao je danas za TAS S da je prerano govoriti o kraju pandemije kovida 19.

- Definitivno, ne možemo reći da je ovo kraj pandemije. Još je prerano. Ovaj virus nas je više puta iznenadio - na primer, delta soj. Da, ovo je razlog za optimizam, ali ne treba da se opuštamo - naglasio je Kluge.

Dugi kovid od kog se pati mesecima

Prema regionalnom direktoru SZO, iako zaraženi varijantom omikron imaju blaži oblik bolesti, ona i dalje izaziva post-kovid sindrom kao i svaki drugi soj.

- Definitivno ne treba da kažemo, neka se omikron slobodno širi, ne treba nam vakcinacija, blaži su simptomi. Ne, jer postoji i sindrom koji se zove dugi kovid. Do 30 odsto ljudi sa kovid-19 će patiti mesecima i mesecima - poručio je Kluge.

Regionalni direktor SZO je takođe pozvao na revakcinaciju protiv kovid-19.

- Ohrabrujem sve ljude da se vakcinišu buster dozama. Vakcine su nam već omogućile da izbegnemo 500.000 smrtnih slučajeva u našem regionu - poručio je Kluge u razgovoru za TAS S.

Danska i Austrija su se od prošle nedelje pridružile državama koju su ukinile ograničenja zbog kovid-19, nakon sličnih poteza Britanije, Irske i Holandije, iako druge evropske zemlje planiraju nove mere za borbu protiv rekordnog broja infekcija, navodi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA