≫ 

U novoj kokainskoj prestonici Evrope utočište našli i krijumčari sa Balkana: U toku je "rat", podmićuju se svi

Novac od droge na ulicama Antverpena koristi se za "kupovanje" policije, carinika i lučkih radnika koji omogućavaju procvat ilegalne trgovine

  • 0
Antverpen Foto: Pixabay

Albanac sa lažnim britanskim pasošem ubijen je ispred svoje kuće u Antverpenu usred krvavog rata za kontrolu unosne trgovine drogom u tom lučkom belgijskom gradu, koji je postao evropska prestonica kokaina krijumčarenog iz Južne Amerike u Evropu, ali i prema Rusiji i Bliskom istoku.

Bledara Mucu (39), dok se u subotu uveče vraćao u svoj stan, na samo nekoliko metara od policijske stanice, upucala su dvojica ubica koji su još uvek u bekstvu, a vlasti tvrde da je zločin imao sva obeležja naručenog ubistva.

Muca, kog su nadzorne kamere snimile 2016. godine kako iz pištolja puca na policiju, živeo je poslednje dve godine u Antverpenu gde je delovao kao ključni član albanske narko bande.

Tradicionalno poznat po trgovini dijamantima, Antverpen preplavljuju albanski kriminalci, a policija vodi izgubljenu bitku s narko kartelima.

Naime, milijarde dolara koji su zarađeni kokainom pokvarile su one na moćnim pozicijama, a u zatvoru je završio širok spektar javnih službenika. U poslednjoj rundi uhapšeni su glavni inspektor belgijske policije optužen za davanje informacija kriminalnim grupama, pa čak i administrator u bolnici osumnjičen da je tražio lične podatke lučkih radnika koji bi mogli da se podmite.

Gangsteri poput Muce ciljaju moćnike pretražujući svaki aspekt njihovog života i traže njihove slabe tačke, poput dugova koji bi ih naterali da prime mito.

Novac od droge na ulicama Antverpena koristi se za "kupovanje" policije, carinika i lučkih radnika koji omogućavaju procvat ilegalne trgovine.

Smatra se da su neki vozači dizalica podmićeni hiljadama evra kako bi sakrili kontejnere sa drogom ili zamenili one koji sadrže kokain za legalne pre zaplene.

Carinici opisuju taktiku u stilu "trojanskog konja" u kojoj se krijumčari danima skrivaju u kontejnerima na dokovima, a u tome im pomaže lučko osoblje.

Luka obučava radnike kako da izbegnu mito

Problem je postao toliko ozbiljan da je CEPA, organizacija za službenike luke Antverpen, objavila video o opasnostima podmićivanja svojim radnicima.

Animirani video upozorava zaposlene da izbegavaju nošenje odeće koja bi mogla da ih identifikuje kao lučke radnike kada su van posla i da izbegavaju pričanje o svom poslu na mestima kao što su barovi i restorani, kao i da obrate pažnju na osobe koje im se obraćaju sa lažnih profila na društvenim mrežama.

Prošle godine u gradskoj luci pronađeno je rekordnih 90 tona kokaina vrednog 13 milijardi evra, ali se smatra da zaplene, koje su najveće u Evropi, čine samo deset odsto kokaina prokrijumčarenog kroz grad, piše Jutarnji.

I sam gradonačelnik Antverpena u kom je eskaliralo nasilje bombaškim napadima i pucnjavom iz automobila, proziva bogate biznismene da se potpomognuti novcem od droge infiltriraju i utiču na politiku grada.

Zbog tvrdnji da su narko-bande htele da ga ubiju, Bart De Vever je protekle godine stavljen pod stalnu policijsku zaštitu.

- Ponosni smo na bliske veze i snažan trgovinski odnos sa Latinskom Amerikom. Međutim, poslednjih godina se promet kokainom eksponencijalno povećao. Posledice toga su vrlo opipljive, posebno za lučke gradove. Nažalost, posledice snose i zemlje iz kojih dolazi droga, poput Kolumbije. Uticaj organizovanog kriminala i kriminalnog novca potkopava tkivo našeg društva - ističe gradonačelnik Vever.

Jedan službenik je opisao kako "pekare i berbernice zjape prazne", ali na papiru beleže ogromne profite, dok cene nekretnina u Antverpenu takođe rastu zbog novca od trgovine drogom.

Njegov položaj pored Holandije, gde se veći deo uvezenog kokaina pakuje pre dalje distribucije u druge delove Evrope, takođe je bitan faktor.

A čitavu situaciju podupire i rastuća potražnja za kokainom u Evropi gde se ova droga sve više smatra društveno prihvatljivom.

Prošle godine, nakon niza racija u sklopu Operacije Skaj, jedne od najvećih belgijskih operacija protiv droge, otkrivena je mreža korumpiranih službenika koji su imali pristup državnim bazama podataka i ličnih podataka svih belgijskih građana.

Izvršena je racija na više od 200 domova širom Belgije, a uhapšeno je 48 osumnjičenih, uključujući tri advokata u Antverpenu i državne službenike. Zaplenjene su i ogromne količine novca, dijamanata, nakita, luksuznih automobila i oružja, kao i lažne policijske uniforme.

Glavni tužitelj Antverpena Frenki De Kejzer usporedio je rat protiv narko bandi sa "igrom mačke i miša" u kojoj se kriminalci bore da ostanu korak ispred zakona.

Video: Rekordna zaplena droge u Hrvatskoj: Policija našla pola tone kokaina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA