≫ 

Procurilo šta NATO i SAD nude Rusiji, Moskva mudro ćuti

Peskov je rekao da Moskva nema nameru da komentariše pisanje španskih medija

  • 5
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Moskva upoznata sa objavljivanjem odgovora SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosnim garancijama u španskom dnevniku Pais, ali da to ne želi da komentariše.

- Mi nismo ništa javno objavili, ali naravno, videli smo publikaciju. Ne želim da je komentarišem. To morate pitati Pais ili špansku vladu, a ne nas - rekao je Peskov.

Kremlj je saopštio danas da Rusija ima planove da se zaštiti od mogućih američkih sankcija i umanji njihove posledice i pozvao Belu kuću da prestane da "podiže tenzije" u Evropi.

Vašington i NATO su do sada odbijali da daju Moskvi garancije da će zapadna vojna alijansa prestati da se širi na istok i da neće raspoređivati ofanzivno naoružanje u Ukrajini.

Španski list Pais je danas objavio, između ostalog, da su SAD i NATO ponudili Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije takvih istih objekata ruskih oružanih snaga.

Pais prenosi da SAD u dokumentu izražavaju spremnost da razgovaraju o "mehanizmima transparentnosti kroz koje bi bilo potvrđeno odsustvo krstararećih raketa Tomahavk na lokacijama u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija pristane na recipročne mere i uvid u dve raketne baze".

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    2. februar 2022 | 12:33

    Maligni i korozivni uticaj Amerike u Evropi na štetu Rusije i štetu Evrope.

  • Miro.

    2. februar 2022 | 13:06

    Napred propaganda.jadan ukrainski narod.kad se umesa amer I zapad.sedite vi sa rusima I pravite sami dogovori.

  • Nikolas

    2. februar 2022 | 14:18

    AMERI ZELE DA SRAVNE EVROPU DABI IMALI POSLA DO KRAJA VEKA UZ NJIHOVE KREDITE !!! RAT JE PROFIT!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA