≫ 

"Bila je kao led": Dve bebe se smrzle nasmrt u kampu u Siriji, jedna imala samo 7 dana

Uslovi života u Idlibu nastavljaju da se pogoršavaju, sa 97 posto populacije koja živi u ekstremnom siromaštvu, a 80 odsto se svakodnevno oslanja na pomoć u hrani

  • 0
Idlib Sirija bebe kamp za raseljene  smrzavanje hladnoća bolnica Foto: Tanjug/AP

Dvoje dece umrlo je tokom noći, uključujući i bebu od sedam dana, u kampovima za raseljene u sirijskoj provinciji Idlib zbog veoma hladnog vremena, a njihova smrt privukla je pažnju na užasno humanitarno stanje u regionu.

- Kada sam je dodirnuo, bila je kao led - rekao je otac Mohamad Al Hasan za Al Jazeera.

Njegova ćerka Fatima stara samo sedam dana preminula je tokom noći u bolnici Al Rahman u Idlibu, koji je dom milionima Sirijaca koji su pobegli od deceniju dugog rata.

- Bilo smo u mogućnosti da se malo pripremimo za zimu, ali nismo mogli da dobijemo sve što nam je bilo potrebno. Teško je obezbediti posao i priliv novca - rekao je neutešni otac.

Njegova porodica je raseljena pre sedam godina iz južne provincije Alep, pre nego što se prebacila u kamp Lejt dalje na sever. Otada žive u naseljima sa šatorima.

Dr Fadi Halak iz bolnice Al Rahman rekao je da je Fatima bila pomodrela i krvarila je iz nosa i usta dok je stigla do bolnice.

- Rođena je ovde pre nedelju dana bez ikakvih komplikacija, ali je, nažalost, umrla zbog hladnoće proteklih dana - rekao je dr Halak.

Hladno vreme je protekle dve nedelje pogodilo severozapad Sirije, gde živi više od četiri miliona raseljenih Sirijaca. Oko 1,7 miliona ovih interno raseljenih lica (IRL) živi u naseljima sa šatorima nakon što su pobegli od snaga predsednika Bašara al Asada. Enklava je poslednje uporište opozicije u ratom razorenoj zemlji.

Amina Salameh, dvomesečna devojčica koja je živela sa porodicom u kampu za raseljene Al-Jabal u severnom Idlibu, takođe je preminula juče ujutru. Imala je puls kada je stigla u bolnicu, ali doktori nisu mogli da je održe u životu.

- Bila je pomodrela i imala je usporen puls. Probali smo da je ugrejemo i održimo u životu, ali nismo uspeli - rekao je dr Halak.

Najmanje još troje dece umrlo je od hladnoće u prethodne dve nedelje.

Međunarodna humanitarna agencija Save the Children rekla je da su smrti tragične i mogle su da se izbegnu.

- Neshvatljivo je da se bilo koje dete suoči sa zimom plašeći se za svoj život. Skoro 11 godina nakon što je počela kriza u Siriji, čini se da je svet zaboravio na decu u severozapadnoj Siriji - rekla je Sonja Kuš, direktorka Službe za reagovanje u Siriji.

Uslovi života u Idlibu nastavljaju da se pogoršavaju, sa 97 posto populacije koja živi u ekstremnom siromaštvu, a 80 odsto se svakodnevno oslanja na pomoć u hrani, prema podacima UN. Situacija se pogoršala tokom krize turske lire i umora donatora.

Severozapadna Sirija koju drži opozicija, i koja je usvojila tursku valutu pre više od godinu dana, takođe je bila pod uticajem rastuće devalvacije turske valute od prošlog novembra.

Cene hrane, lekova, goriva i osnovnih životnih namirnica dostigle su astronomske visine.

Dr Halak je rekao da bolnica prima sve veći broj dece koja oboljevaju zbog hladnoće i loših uslova života. Dečija odeljenja u bolnici su prepuna.

- Vidimo puno slučajeva bronhitisa i oštećenja pluća kod dece. Molimo organizacije da nam hitno pruže finansijsku podršku jer jednostavno više nema slobodnih mesta za decu - rekao je dr Halak.

Rat u Siriju odneo je skoro pola miliona života i raselio desetine miliona otkako je izbio 2011.

Video: Dramatične scene ispred aerodroma u Kabulu: Talibani zapucali, narod zalegao, vriska i cika dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA