≫ 

Seoski sveštenik Don Evro u zatvoru zbog iznude, prijavio ga seksualni radnik: Novac trošio na luksuzan život

Luka Morini služio je kao sveštenik u toskanskom selu Pontaserkio pre nego što ga je Vatikan raščinio zbog serije skandala

  • 0
Katolički sveštenik, Catholic priest Foto: Pixabay

Bivši italijanski sveštenik, kog su parohijani nazvali Don Evro jer im je neprestano dosađivao za novac pritvoren je jer je iznuđivao novac od bivšeg biskupa. Luka Morini služio je kao sveštenik u toskanskom selu Pontaserkio pre nego što ga je Vatikan raščinio zbog serije skandala. Kulminacija je stigla sa sudskom odlukom koja je izrečena u sredu, kojom se Morini osuđuje na zatvorsku kaznu od sedam i po godina za iznudu, navodi Gardijan.

Osuđen je i za preuzimanje lažnog identiteta pošto se prerušio u sudiju kada je unajmljivao muške prostitutke, ali je oslobođen za optužbe da je iznuđivao novac od jedne časne sestre, dilovanje droge i pranje novca.

Morini je navodno smatran "blagorodnim" sveštenikom kada je tek stigao u Pontaserkio, seoce od oko 2.600 stanovnika u blizini Pize. Nedugo potom, zaradio je nadimak Don Evro pošto mu je uspevalo da ubedi, mahom starije parohijane, da doniraju novac crkvi, a koji je ustvari trošio na zabave, dijamante, luksuzne odmore sa seksualnim radnicima i posete klubovima svingera.

Istraga o njegovim rabotama počela je 2015. godine pošto ga je jedan seksualni radnik prijavio zbog njegovog troškarenja, a otkrio je i da se Morini prerušavao u sudiju. Posle toga ga je raskrinkala i jedna TV emisija.

Četvorica muškaraca, uključujući tu i prvog uzbunjivača, dobila su slučaj protiv Morinija zbog lažnog identiteta i nagrađeni su sa 14.000 evra od suda na ime kompenzacije.  Morinijevi parohijani tvrdili su u TV emisiji da ih je stalno maltretirao za novac, čak i tokom ispovesti, iako ga nikad nisu zvanično prijavili.

Morinijeva presuda za iznudu odnosila se na Đovanija Santučija, bivšeg biskupa Masa Karare. Santuči je suspendovao Morinija sa dužnosti sveštenika. Navodno je bio ucenjen da Moriniju da hiljade evra i da mu kupi kuću od 200.000 evra. Santuči je prošle godine podneo ostavku na to mesto.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu od osam i po godina, ali je Morinija tim advokata branio rečima da on pati od mentalne bolesti i kazna mu je smanjena.

Presuda za Morinija došla je dva meseca pošto je sud u toskanskom gradu Prato odredio zatvorsku kaznu od tri godine i četiri meseca svešteniku koji je proglašen krivim za krađu novca prikupljanu na misama i koristio ga za kupovinu droge i seks zabave.

Video: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA