≫ 

Kad konačno stupa na snagu zakon o obaveznoj vakcinaciji u Austriji?

Prema Zakonu svi punoletni građani, koji imaju prijavljen boravak u Austriji moraće da se vakcinišu protiv korona virusa

  • 10
Vakcina, vakcinacija Foto: Shutterstock

Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji, pošto su ga, posle usvajanja u parlamentu potpisali predsednik Aleksander van der Belen i kancelar Karl Nehamer, stupiće na snagu u subotu 5. februara.

Predsednik Van der Belen potvrdio je svojim potpisom danas da je zakon prošao proceduru u skladu sa Ustavom, nakon čega je i kancelar stavio svoj potpis.

Za poslednji korak neophodan da bi Zakon stupio na snagu jeste njegovo zvanično objavljivanje, što je i učinjeno danas (petak, 4. februar), javljaju austrijski mediji.

To znači da Zakon stupa na snagu na snagu od sutra, subote 5. februara.

Austrijski parlament je 20. januara, većinom glasova, usvojio Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije, a sinoć je to učinio i Pokrajinski dom.

Prema Zakonu svi punoletni građani, koji imaju prijavljen boravak u Austriji moraće da se vakcinišu protiv korona virusa.

Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane.

Takođe, ali na 180 dana od oboljenja, osobe koje su preležale kovid-19, izuzeta su od obaveze.

Od stupanja na snagu zakona do sredine marta sprovešće se prelazna faza, tokom koje neće biti kažnjavanja, već informisanja građana o novoj zakonskoj obavezi.

Od 16. marta kreću kontrole i kažnjavanje.

Policija će, kako je predviđeno, prilikom svih svojih aktivnosti kontrolisati i vakcinalni status građana.

Ko nije vakcinisan biće, u “pojednostavljenom postupku” kažnjen sa do 600 evra, a u “običnom postupku” sa do 3.600 evra.

U trećoj fazi je predviđeno da se, čim budu stvoreni tehnički uslovi, na osnovu podataka iz registra o vakcinaciji opominju i kažnjavaju građani, koji na dan uvida, nisu vakcinisani.

Ministarstvo zdravlja treba još da objavi uredbu sa detaljima sprovođenja zakona, kao što su izuzeci i vakcine koje će biti prihvaćene.

Nacrt uredbe, koji je trenutno na razmatranju, predviđa da, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), budu prihvaćene i one koje je priznala Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a to bi značilo sve izuzev ruske Sputnjik.

Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi opštu obavezu vakcinacije protiv korona virusa.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    4. februar 2022 | 14:38

    Ako bude narod sutio i slusao ko ovce i pelcovace vas i sisat kako im se cefne,pogledajte NARODNI USTANAK u Kanadi,e tako se brani sloboda govora,misljenja i demokratija,morali su odma da skinu mandate za vakcine jer su kamioni zatvorili granice i autoputeve u drzavi,SVAKA IM CAST OD MENE

  • M

    4. februar 2022 | 15:35

    A zbog čega su trudnice izuzete od vakcinisanja, a kod nas su vakcine za trudnice bile preporučene, čak kritikovane ako se ne vakcinišu????

  • Dule

    4. februar 2022 | 16:07

    Nikad, jel kad to stupi to je uvod u haos, nerede i građanski rat. Pravo svakog gradjanina je da sam za sebe donese takvu odluku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA