≫ 

Radnik koji je 40 godina bio rob ponovo uči da živi: Za njegovog "gazdu" samo 9 meseci zatvora

Kris više ne živi u šupi od šest kvadratnih metara i ponovo uči da slobodno šeta, a u slobno vreme gleda reprize fudbalskih prvenstava koje je tokom godina zarobljeništva propustio

  • 5

Kris, koji je četrdeset godina živeo u nehumanim uslovima, konačno je slobodan i ima priliku da nadoknadi izgubljeno vreme.

Zahvaljujući humanitarnim organizacijama Kris više ne živi u šupi od šest kvadratnih metara i ponovo uči da slobodno šeta, a u slobno vreme gleda reprize fudbalskih prvenstava koje je tokom godina zarobljeništva propustio.

Nesrećni muškarac trenutno boravi u sigurnoj kući, a aktivisti humanitarnih organizacija svakodnevno ga uče kako da obavlja svakodnevne kućne poslove poput uključivanja veš mašine i kuvanja.

Oni ističu da Kris ne ume da piše, razgovento govori, kao ni da ostavruje bilo kakvu komunikaciju sa ljudima.

Muškarcu koji ga je porobio kazna od devet meseci

Piter Svejls, u čijoj šupi je Kris pronađen osuđen je na devet meseci zatvora i 18 meseci uslovne kazne. Svejls je uhapšen zajedno sa svojim ocem koji se takođe zove Piter 2018. godine kada je u dvorištu njihove porodične kuće u Velikoj Britaniji pronađen izbezumljeni Kris, piše Skaj Njuz.

Piter stariji je preminuo pre početka suđenja 2021. godine, te je samo mlađi Svejls osuđen zbog modernog robovlasništva.

Svejls je na jednom od saslušanja, 18. januara ove godine priznao da je držao muškarca u šupi u svom dvorištu četiri decenije.

Kako je Kris postao rob?

Krisa je radio za Svejlsa za svega 13 dolara dnevno. Njegov posao sastojao se od farbanja i lepljenja ploča na imanjima širom Engleske. Krisove "gazde" su ga, kako bi im bio bliže smestile u zadnji deo njihovog dvorišta, u kućicu koja je bila u gorem stanju od one u kojoj je živeo njihov pas.

Na sreću, neko je, nakon dugih 40 godina, anonimno dojavio britanskoj policiji da se nešto čudno dešava na imanju u Engleskoj.

Po dolasku na mesto događaja policija je pronašla Krisa u šupi bez struje i grejanja, prekrivenog tankim prljavim ćebetom.

U šupi je postojao samo jedan prozor koji nije mogao da se zatvori, a policija je rekla i da je Kris izgledao kao neko ko se nije okupao godinama.

Inače, prema poslednjiim podacima, u Velikoj Britaniji je zabeleženo više od 130.000 slučajeva modernog ropstva.

Video: Sukob policajca i zatvorenika invalida: Skinute lisice su bile kobna greška, sledila tuča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    5. februar 2022 | 14:19

    Dokaz da su Britanci najgori i najveci robovlasnici, ali njihovo vreme je proslo. Imaju hvala Bogu haos u drzavi koji ce biti jos veci. Oni su kao narod NULA, a kao drzava NIKO. Dok su bili u EU i bili su nesto barem su oni tako mislili. Treba da ih bude sti i sramota sta sve rade i sa cime se sluze. Tako da ni njihovi gradjani ne mogu da budu bolji od same drzave u kojoj zive. Toliko o njima ko su i kakvi su.

  • PN

    5. februar 2022 | 14:12

    Kada ćemo se mi osloboditi ovog robstva i ponižavajučeg života ?

  • Перагеније

    5. februar 2022 | 14:40

    " kazna od devet meseci" - А да је опљачкао банку било би 9 доживотних робија...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA