≫ 

SAD: Rusija resporedila 70 odsto trupa potrebnih za invaziju na Ukrajinu

Prognozira se da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava

  • 28
Vojska, Rusija, ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Dok američki vojnici pristižu u Poljsku, a francuski i nemački lideri se pripremaju da posete Kijev i Moskvu, zvaničnici SAD tvrde da je Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnih za invaziju na Ukrajinu i prognoziraju da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava.

Rusija je rasporedila najmanje 70 odsto naoružanja koje namerava da prebaci do sredine februara, kako bi predsedniku Vladimiru Putinu bila otvrena mogućnost da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu, tvrde američki zvaničnici, prenosi londonski Gardijan.

Zvaničnici su upozorili da bi potpuna ruska invazija mogla dovesti do brzog zauzimanja Kijeva i potencijalno čak 50.000 ubijenih ili ranjenih civila, preneli su Njujork tajms i Vašington post.

Jedan američki zvaničnik potvrdio je tu procenu za Asošijeted pres, ali nije jasno kako su američke agencije utvrdile te brojke.

Sumorna procena dolazi nakon što se britanski premijer Boris Džonson složio sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da će Velika Britanija i njeni saveznici u NATO biti ujedinjeni u borbi protiv ruske agresije "gde god i kako god da se dogodi".

Evropski lideri bi trebalo da putuju i u Moskvu i u Kijev u pokušaju da smire tenzije.

Očekuje se da će predsednik Francuske Emanuel Makron sutra posetiti Moskvu, a i utorak Kijev, dok će nemački kancelar Olaf Šolc otputovati u Kijev 14. februara, a u Moskvu narednog dana.

Oštar odgovor Rusije

Spekulacije zapadnih zemalja na temu broja dana potrebnih da Kijev padne tokom navodne ruske invazije su sulude i predstavljaju širenje panike, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Ludilo i širenje panike se nastavljaju. Šta bi bilo da mi kažemo da Sjedinjene Američke Države mogu da zauzmu London za nedelju dana i da bi to dovelo do 300.000 žrtava? I to bi se zasnivalo na podacima obaveštajne službe koje ne bismo otkrili. Da li bi to bilo ispravno za Amerikance i Britance? Pogrešno je i u pogledu Rusa i Ukrajinaca - naglasio je Poljanski, prenosi Sputnik.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na anonimne izvore, javila da bi ruske snage u slučaju „invazije na Ukrajinu“ mogle da zauzmu Kijev "za nekoliko dana". Kako je procenjeno, u tom hipotetičkom sukobu dveju zemalja ukupan broj žrtava mogao bi da dostigne i do 85.000.

Nemački tabloid Bild objavio je u subotu izveštaj neimenovanih tajnih službi o navodnom "planu" Rusije da priključi Ukrajinu Saveznoj Državi Rusije i Belorusije. Ovaj članak se pojavio nakon lažne vesti agencije „Blumberg“ koja je objavila da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, a zatim je priznala grešku i obrisala tekst.

Podsetimo, Zapad, uključujući medije, mesecima optužuje Rusiju da namerava da izvrši invaziju na Rusiju. Iako je u Moskvi to nebrojeno puta demantovano, mnogi mediji i dalje insistiraju na tome, objavljujući, između ostalog, spekulaciji o tome kada bi navodna invazija trebalo da počne i kako.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2022 | 08:20

    SAMO RUSIJA I KINA MOGU I MORAJU ZAUSTAVITI NATO U OSVAJACKIM POHODIMA !!!! STOP NATO TERORU !!!!

  • Ortodox RS

    6. februar 2022 | 08:32

    Kako to podli Ameri i njihove sluge vesto rade.Posvadjaju pravoslavnu bracu da se ubijaju aoni kao neki mirotvorci.Hitler je za njih bio humanitarac za Nobelovu nagradu.

  • Tomma

    6. februar 2022 | 09:03

    Šta se dešava sa narodom u Americi kad gutaju ovakve gluposti. Potpuno su zombirali, drogirani ili šta već. Mesecima Amerika uporno širi najgluplju moguću propagandu, ništa manje od Zemlje kao ravne ploče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA