Riskantna diplomatska misija Makrona u Moskvi: "Biće blamaža ako se vrati praznih ruku"

Francuskog predsednika očekuju danas veoma teški pregovori u Moskvi

  • 15
Emanuel Makron Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Sve oči danas su uprte u Moskvu gde će biti održan sastanak predsednika Rusije i Francuske. Za Emanuela Makrona ovo je "riskantna diplomatska misija", jer treba od Putina da iskamči "obećanja" i smiri situaciju oko Ukrajinu koju, kako Zapad sumnja, Putin želi da napadne.

Makron, koji je proteklih dana intenzivno pregovarao sa svojim zapadnim saveznicima će nakon sastanka sa Putinom otputovati u Kijev, gde ga očekuju pregovori sa tamošnjim predsednikom Zelenskim.

- Razgovaraćemo o uslovima za deeskalaciju. Moramo da budemo realni. Neće biti jednostranih gestova, ali je neophodno da se izbegne pogoršanje situacije - rekao je predsednik Francuske uoči puta u Rusiju.

Velika je uloga Makrona u ovoj diplomatskoj misiji, a kako piše Le Monde, bila bi "blamaža da se vrati praznih ruku",  jer Francuska trenutno predsedava Savetom Evropske unije.

Makronova "tura" je deo diplomatskih napora da se smire tenzije pošto je Rusija nagomilala vojsku u blizini granice sa Ukrajinom. Zapad veruje da Putin želi da izvrši invaziju, što Moskva odlučno demantuje.

Rusija je još ranije tražile bezbednosne garancije od zapada, uključujući i to da se NATO neće širiti na istok.

Prema tvrdnjama dva izvora bliskih Makronu, jedan od ciljeva njegove posete Moskvi jeste da "kupi vreme" i "zamrzne sukob" bar do aprila, kada će biti održani izbori u više zemalja EU - Mađarska, Slovenija i Francuska, a Makron još nije potvrdio da li će se kandidovati.

Konsultacije sa Bajdenom i Džonsonom

Prvi čovek Francuske, koji je često "objavljivao diplomatske udare" od dolaska na vlast 2017. godine, imao je napete odnose sa Vladimirom Putinom u poslednjih pet godina, zalažući se za bliski dijalog sa ruskim liderom dok trpi bolne neuspehe.

Ubrzo nakon što je izabran za predsednika za Putina je položio crveni tepih u Versajskoj palati, ali je takođe iskoristio ovu posetu da javno osudi rusko mešanje u francuske izbore. Dve godine kasnije, njih dvojica su se sreli u Fort Bregansonu, letnjoj rezidenciji francuskog predsednika.

Mnogobrojni gestovi Makrona prema Putinu nisu sprečili Rusiju da se meša u tradicionalne francuske sfere uticaja u Africi, posebno dolazak ruskih plaćenika krajem 2021. godine u Mali, za koje francuski zvaničnici sumnjaju da ih Kremlj podržava.

Makronov otvoreni stav prema Rusiji kritikovale su mnoge zemlje istočne Evrope, koje sa sumnjom gledaju na spremnost francuskog predsednika da pregovara o „novom bezbednosnom poretku“ sa Moskvom.

Da bi "smirio kritike", uoči putovanja i preuzimanja uloge evropskog lidera u ovoj krizi, Emanuel Makron se konsultovao sa širokim panelom zapadnih lidera, uključujući Britanca Borisa Džonsona i američkog predsednika Džoa Bajdena.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    7. februar 2022 | 10:21

    Da ubedi Rusiju da ne napada Ukrajinu, pri čemu Rusija NEMA nameru da ratuje.?! I onda će Makron biti uspešan mirotvorac.?! Providno, jadno i smešno.. 😅

  • Samo sto dalje

    7. februar 2022 | 10:08

    nato fasisti od pravoslavnih zemalja

  • 7. februar 2022 | 10:07

    Diktaturu može samu u francuskoj da sprovodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA