≫ 

Zatvor talibana u Avganistanu: U njemu i deca od 12 godina, drže ih bez dokaza i suđenja

Zatvorenici u Heratu kažu da ih drže "bez dokaza i suđenja" i da ne znaju kada će biti pušteni na slobodu

  • 3
Avganistan, Herat zatvor Foto: Profimedia/HOSHANG HASHIMI/AFP

Ćelije glavnog zatvora u Heratu su pune. U svakoj ćeliji oko 40 muškaraca leži jedan pored drugog na podu, dok oko njih stoji nekoliko kreveta.

U pitanju je jedan od zatvora talibana u koji su novinari Sky news-a dobili ekskluzivan pristup, a sve vreme pratili su ih guverner talibana i njegovi naoružani čuvari.

Šef zatvora u Heratu Mohamad Nabi Kalil vodio je tajni zatvor pre nego što su talibani došli na vlast u avgustu.

U to vreme, kaže, oni bi svake noći premeštali svoje zatvorenike na različite lokacije kako bi izbegli napade koalicije.

To više ne radi. Neki od zatvorenika rekli su da su u ovim ćelijama oko pet meseci - zaključani malo nakon što su talibani povratili vlast.

Neki su za Sky News rekli da im još uvek nije suđeno ili da nisu prošli ni kroz jedan pravni proces. Sam guverner kaže da su gradski šerijatski sudski sistem pokrenuli tek "pre otprilike mesec dana".

Jedan od zatvorenika rekao je da su mnogi koji se sada nalaze u zatvoru bivši zaposleni vlade.

- Svi smo stavljeni ovde bez dokaza ili suđenja. I ne znamo kada ćemo biti pušteni napolje - rekao je on. Guverner je brzo prekinuo razgovor i rekao da nastave dalje.

Talibanske vlasti obećale su međunarodnoj zajednici da će biti amnestirani svi zaposleni bivše vlade ili oni koji su radili sa zapadnim trupama. Međutim, kako piše Sky News, dokazi do kojih su došli govore drugačije.

Šefica ženskog zatvora u Heratu, Alija Azizi, jedna je od osoba kojoj je dato pismo talibana u kojem joj se daje amnestija ako se vrati na posao.

Ona je 2. oktobra dobila telefonski poziv od muškog kolege Nabia Kalila, koji ju je pozvao u zatvor.

Iz kuće je krenula ka zatvoru i prema telefonskom zapisu koji je porodica dobila od operatera, poslednji poziv koji je primila bio je od guvernera zatvora u Heratu, ali van zidina objekta.

Njena porodica je otada nije videla.

Guverner zatvora u razgovoru za medij rekao je da ne zna šta se dogodilo Azizi, ali je dodao kako veruje da je ona korumpirana, da je krala imovinu zatvorenika i da je pobegla kako bi zatražila azil u drugoj zemlji.

- Da je ovde, definitivno bih znao to. Ideja da smo mi nekako odgovorni za njen nestanak je lažna - rekao je on.

Porodica nestale Azizi ima drugačije mišljenje. Ubeđeni su da Aliju drži talibanska obaveštajna služba, zvana istikhbarat.

Oni su povezani sa višestrukim neobjašnjivim nestancima i racijama i okrivljeni su za hapšenja aktivistkinja, lidera civilnog društva i novinara koji su govorili o ljudskim pravima i vladavini zakona u Avganistanu.

Njen suprug, Mohamad Zia, pokazao je novinarima policijsku uniformu svoje supruge i sertifikat i plaketu koju je dobila u karijeri.

- Nikada ne bi otišla bez nas. Ima dva sina, rekla je da smo mi njen život. To je laž kojom skrivaju tragove - rekao je on.

Talibani su ga upozorili da bude tiši u vezi sa nestankom supruge i da ne izlazi u javnost.

Porodica i aktivisti ljudskih prava sumnjaju da je drži istikhbarat - da je meta zbog njenog posla, zato što je žensko i zato što pripada etničkoj manjini, Hazarima.

Novinari Sky News-a su u zatvoru u Heratu videli decu od samo 12 godina - mnogi od njih rekli su da su tamo zbog "krađe bicikala".

I dok su deca zatvorena, a oni koji se smatraju kritičarima talibana nastavljaju da nestaju unutar ovih zatvora, postavlja se pitanje da li se druga vladavina talibana uopšte razlikuje od one pre 30 godina.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    7. februar 2022 | 13:15

    Isto kao Amerikanci u Guantanamo.

  • Vlada

    7. februar 2022 | 14:43

    To bi zadovoljilo ove što komentarišu i traže smrtne kazne bez suđenja za svaki prekršaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA