≫ 

Švajcarska odbila zahtev para da usvoje unuka sa Kosova

Švajcarska odlučila da ne dozvoli babi i dedi da usvoje unuka sa Kosova umnjaju da je usvojenje samo izgovor da se dečaku omogući da živi u Švajcarskoj i da se tu školuje

  • 0
Baba i deda se drže za ruku, ruke, starci, stari ljudi Foto: Shutterstock

Švajcarske vlasti sprečile su da baba i deda usvoje svog unuka sa Kosova, a nakon što su Kancelarija za migracije i izvršna vlast odbili da priznaju usvojenje, stariji par se žalio Upravnom sudu u Cugu, prenosi Ekonomija onlajn.

Oni su želeli da njihov unuk dobije priliku da odrasta u Švajcarskoj.

Kosovske vlasti su usvojile akt o usvajanju 2018. godine, iako je tada 15-godišnji dečak živeo sa roditeljima i bratom u stabilnim porodičnim prilikama.

Međutim, baba i deda su uveravali švajcarske vlasti da je njihov odnos sa unukom veoma blizak i da ima problema sa roditeljima.

Ne postoji ugovor između Švajcarske i tzv. Kosova koji bi priznavao odluke Prištine, a Konvencija o zaštiti dece u slučaju međudržavnog usvojenja takođe ne važi u ovom slučaju, jer je Kosovo nije članica UN i ne može biti potpisnik.

Iz tih razloga, švajcarske vlasti primenjuju lokalna pravila koja, između ostalog, predviđaju da razlika u godinama između deteta i usvojitelja ne bi trebalo da bude veća od 45 godina. U ovom slučaju radi se o razlici od 48 godina. Postoje izuzeci, ali samo u slučajevima kada baba i deda usvajaju unuka koji nema roditelje.

Nadležni sumnjaju da je usvojenje samo izgovor da se dečaku omogući da živi u Švajcarskoj i da se tu školuje.

Upravni sud je odbio njihov zahtev, a baba i deda moraju da plate sudske troškove i 2.000 franaka na ime sudske takse. Odluka je konačna.

Video: Lepe želje: Za Božić, od očuha tražila da je usvoji, a njen pravi otac se uopšte ne buni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA