Dok Moskva gomila trupe, meštani blizu granice sa Ukrajinom strahuju: Teško je poverovati da neće biti rata

Kada su prošle nedelje avioni tokom vojnih vežbi tutnjali iznad glava meštana Šilova, koji pripada okrugu Voronjež, zaprepastio ih je i pogled na raketni sistem protivvazdušne obrane Pancir koji se odjednom pojavio na polju tik do lokalne osnovne škole

  • 1
Vojska, Rusija, ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Zapadne zemlje predvođene SAD-om strahuju da se Rusija priprema na invaziju Ukrajine. Rusija je rasporedila više od 100 hiljada vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali odbacuje navode da planira napad.

Međutim, ističe da je spremna na neodređene "vojno-tehničke mere" ako NATO ne pristane na zahteve koji uključuju zabranu primanja Ukrajine u NATO i povlačenje dela vojnika iz članica NATO-a koje se graniče sa Rusijom.

SAD i Evropska unija zapretili su Rusiji sankcijama ako napadne Ukrajinu. Moskva, koja je najveći snabdevač Evrope energentima usprkos sankcijama nakon aneksije Krima 2014. godine, uveliko je odbacila nove sankcije kao praznu pretnju. Američki predsednik Džo Bajden upozorio je u ponedeljak da "neće više biti Severnog toka 2" ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Reporter Guardiana koji je nedavno otputovao u ruske regije Voronjež i Kursk koje se nalaze blizu granice sa Ukrajinom, uočio je niz neprikrivenih vojnih aktivnosti dok su ruske trupe nastavile da se pozicioniraju za potencijalnu invaziju. On navodi kako se Rusi uopšte ne trude da sakriju svoje vojne manevre.

Kada su prošle nedelje avioni tokom vojnih vežbi tutnjali iznad glava meštana Šilova, koji pripada okrugu Voronjež, zaprepastio ih je i pogled na raketni sistem protivvazdušne obrane Pancir koji se odjednom pojavio na polju tik do lokalne osnovne škole. U obližnjem predgrađu Maslovka, već mesecima na železničkoj stanici iskrcavaju se tenkovi, topovi i druga oprema.

- Moja žena se vratila kući i samo govori o tenkovima, tenkovima i tenkovima. Teško je izaći iz kuće, videti sve ovo i ne pomisliti da bi moglo doći do rata. Svakome je to palo na pamet - rekao je Oleg Romanenko, mehaničar koji živi u blizini glavne ulice u Maslovki.

Na društvenim mrežama su počeli da se pojavljuju snimci na kojima se vidi kako se veliki broj vojnika prevozi vozovima, a podaci o letovima ukazuju na to da se vojnici iz Sibira prebacuju vazdušnim putem prema Ukrajini.

Pojačana aktivnost u blizini granice

Većina aktivnosti ukazuje na veliki opseg ruskog gomilanja vojnih snaga, a procenjuje se da je polovina taktičkih skupina u Rusiji premeštena na terene blizu ukrajinske granice, ponekad na samo nekoliko desetina kilometara udaljenosti. Američki stručnjaci smatraju da je Rusija već pozicionirala 70 odsto potrebne vojne opreme u slučaju napada.

- U zadnjih nekoliko nedelja podignuta je stepen opasnosti, označene su sve crvene zastavice - rekao je stručnjak iz ruske novinarske organizacije CIT, koji prati raspoređivanje ruske vojske prema području Ukrajine.

Dokazi koje on ima snažno upućuju na to da je u ovo uključena doslovno svaka velika kopnena formacija ruskih oružanih snaga.

- Radi se o situaciji bez presedana koja se nije dogodila od vremena Sovjetskog Saveza - rekao je.

Neki meštani Maslovke već su se navikli na ove prizore.

- Mi smo se ovde već navikli na to. Dođu trupe i onda ih za nekoliko dana opet nema. Ponekad vidite nekoliko muškaraca u uniformama. Ali mi se ne mešamo, ne postavljamo pitanja. To su jednostavno takva vremena - rekla je penzionerka Marina, koja je čekala na autobusnoj stanici.

U susednom regionu Kursk, u kom je donedavno bilo malo vojnih aktivnosti, sada je primećen masovan priliv vojnika i drugog osoblja, pokazuju podaci satelitskih snimaka koji su nastali ranije ovog meseca.

Video snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju da je železnicom više tenkova prebačeno ka granici. Analitičari kažu da bi napad iz ove oblasti mogao da ugrozi grad Harkov, koji se nalazi odmah sa druge strane granice, a nekoliko meštana je poručilo da im je nezamislivo da se nađu na prvoj liniji fronta.

- Svi smo međusobno povezani, posebno preko naših porodičnih veza sa druge strane granice. Ovo je težak period, ali se nadamo da će se stvari smiriti. Pokušavamo da ne razmišljamo o ratu - rekla je Larisa Koltobina, direktorka lokalnog muzeja.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    9. februar 2022 | 07:28

    Znaci Ruskinje su se uplasile od ruske vojske, a Rusi- seljaci su zabrinuti zbog rata na granici gde su sa druge strane Takodje Rusi? Ma, dajte...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA