Posle Danske i Norveške, još jedna evropska zemlja od danas ukida skoro sva kovid ograničenja

Zemlja je obustavila i široka testiranja na kovid-19 čak i među ljudima koji pokazuju simptome infekcije

  • 0
Švedska korona virus Foto: Tanjug/AP

Švedska od srede ukida skoro sve antikovid restrikcije, dok pandemija ulazi u ono što je opisano kao "nova faza" sa dominacijom zarazne, ali očigledno manje teške varijante omikrona.

Zemlja je obustavila široka testiranja na kovid-19 čak i među ljudima koji pokazuju simptome infekcije, stavljajući tačku na mobilne šatore na gradskom trgu, centre za uzimanje briseva i testove koji se dostavljaju kući koji su postali sveprisutni tokom pandemije i bitni podaci za praćenje širenja virusa.

Ovaj potez dovodi skandinavsku naciju u sukob sa većinom Evrope, ali neki stručnjaci kažu da bi to moglo postati norma jer skupo testiranje donosi manje koristi sa lako prenosivom, ali blažom varijantom omikrona i pošto vlade počinju da razmatraju lečenje kovida-19 kao i druge endemske bolesti.

- Došli smo do tačke u kojoj troškovi i relevantnost testiranja više nisu opravdani. Ako bismo imali opsežna testiranja prilagođena svima koji imaju kovid-19, to bi značilo pola milijarde kruna nedeljno (oko 55 miliona dolara) i 2 milijarde mesečno (220 miliona dolara) - rekla je šefica švedske agencije za javno zdravlje Karin Tegmark Vizel za nacionalni program SVT ove nedelje.

Počev od srede, samo zdravstveni radnici i radnici koji neguju starije osobe i najugroženiji imaće pravo na besplatno PCR testiranje ako su simptomatski, dok će od ostatka stanovništva jednostavno biti zatraženo da ostane kod kuće ako pokaže simptome koji bi mogli biti kovid-19.

Među izmenama, barovi i restorani moraju da se zatvaraju u 23 sata, a pravila o okupljanjima biće ublažena.

Takođe, ukidaju se uslovi za propusnice za vakcinaciju za ulazak na javna mesta, kao i preporuka za nošenje maske u javnom prevozu tokom gužvi.

- Pandemija nije završena, ali ulazimo u potpuno novu fazu, znanje je poboljšano, nekoliko studija pokazuju da omikron dovodi do manje ozbiljnih bolesti - rekla je premijerka Švedske Magdalena Anderson prošle nedelje kada je najavila novi korak.

Švedska korona virus Foto: Tanjug/AP

Iako je varijanta omikrona izazvala nagli porast infekcija, to nije dovelo do povećanja hospitalizacija zbog teških oblika bolesti u zemlji u kojoj je stanovništvo široko vakcinisano. Više od 83 posto stanovništva starijeg od 12 godina do sada je primilo dve doze vakcine, a nešto manje od 50 posto je primilo tri doze.

- Ako ukupna procena pokaže da možemo da počnemo da se vraćamo u normalu, vlada će nastaviti da bude oprezna u pogledu razvoja pandemije - rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren.

Povratak na radna mesta će biti postepen, kao i nastava licem u lice na kursevima visokog obrazovanja. Preporuka da ostanu kod kuće za osobe koje pokazuju simptome kovida ostaje na snazi.

Vlada je ove nedelje saopštila da će od srede biti ukinuta ograničenja za putovanja iz ostatka EU, Evropskog ekonomskog prostora i nordijskih zemalja. Ograničenja putovanja iz ostatka sveta ističu krajem marta.

Neke preporuke ostaju na snazi za nevakcinisane - kao što je izbegavanje gužve u zatvorenom prostoru.

Najnoviji podaci pokazuju ukupno 16.028 potvrđenih smrtnih slučajeva od korona virusa u Švedskoj, što ovu zemlju stavlja u liniju sa evropskim prosekom - ali znatno više od njenih suseda Norveške, Finske i Danske.

Usred širenja omikron soja, Švedska se prošlog meseca suočavala sa svakodnevnim rekordnim brojem slučajeva, što je opterećivalo zdravstveni sistem, iako u manjoj meri nego tokom ranijih talasa pandemije.

Prošle nedelje, Danska je postala prva zemlja EU koja je ukinula skoro sva ograničenja zbog korona virusa.

Ubrzo ju je pratila Norveška, čiji je premijer rekao da društvo mora da "živi" sa virusom.

Video: Automobil za izolaciju od kovida: Ljudi su poludeli za ovim vozilima u kojima može da se živi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA