≫ 

Makron nakon posete Rusiji i Ukrajini: Ni Moskva ni Evropa nisu za nered i nestabilnost

Makron je najavio da će u narednim danima nastaviti razgovore sa partnerima

  • 2
Emmanuel Macron, Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je danas, posle posete Rusiji i Ukrajini, da ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nered i nestabilnost.

On je na svom Instagram profilu, nakon posete Rusiji i Ukrajini, poručio da su mir i stabilnost Evrope blago, ali da je vojni pritisak bez presedana i da preti opasnost od eskalacije.

- Da bismo izbegli rat, stvorili elemente poverenja, stabilnosti i vidljivosti, ova napeta situacija zahteva koristan odgovor za celu našu Evropu, kao i za Rusiju. Zato što ni Rusija ni Evropljani nisu zainteresovani za nered i nestabilnost - napisao je Makron.

Naveo je da je pristup koji je zauzeo odlaskom u Moskvu i Kijev upravo usmeren na kolektivno obnavljanje reda, stabilnosti i bezbednosti u Evropi, koje, kako je dodao, narušava ovaj rastući vojni pritisak.

- U Moskvi, sa predsednikom Putinom, imali smo živu, značajnu razmenu. Da bismo sačuvali stabilnost, mir i ponovo uključili mehanizme poverenja, naša dužnost je da radimo zajedno. Obojica smo uvereni u ovo. Ne postoji razumno rešenje koje ne uključuje dijalog - napisao je Makron.

Istakao je da se to mora nastaviti "da bi se ponovo uključili u proces deeskalacije, da bismo dobili garancije bezbednosti na granicama naše Evrope", sa Francuskom, u normandijskom formatu, u Evropi, sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa NATO-m.

- U Kijevu sam predsednika (Volodimira) Zelenskog podsetio na posvećenost Francuske i Nemačke okončanju sukoba u Donbasu, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Moramo da idemo napred u primeni sporazuma iz Minska sa Normandijskim formatom i da negujemo širok, zahtevan, inovativan dijalog, koji će omogućiti izgradnju zajedničkih garancija - naveo je Makron.

Podsetio je i na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsednikom Andržejem Dudom u kojima je ponovo potvrđena privrženost evropskom jedinstvu i dijalogu.

Makron je najavio da će u narednim danima nastaviti razgovore sa partnerima.

- Hajdemo napred, čuvajmo ovo blago - poručio je Makron.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenjin

    10. februar 2022 | 02:21

    U tom sukobu ceo nato bi daleko gore prosao , svesni su svi nato otimaci toga ,da bi se proveli ko bosi po trnju ... to bi im bilo cisto samoubistvo ...

  • Драган

    10. februar 2022 | 16:15

    Да ли је Макрон то желео да каже или не незнам ,али он рече да су САД и НАТО криви за тензије у Европи .Путин не жели оно што је бивши председник БУШ син рекао “ да жели да види демократију у Русији као што је у Ираку “ после окупације Ирака од стране САД и НАТО снага .Мислим да свет треба да буде захвалан Путину .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA