Otac ubedio Monu (17) da se vrati kući, ubrzo je bila mrtva: Detalji užasnog ubistva devojke u Iranu

Njen muž i dever navodno su joj odrubili glavu, pa pozirali za snimak

  • 2
Mona Heydari Foto: Twitter

Ubistvo 17-godišnje Mone Hejdari u Iranu, kojoj je navodno suprug odrubio glavu prošle nedelje, još jednom je dovelo do zabrinutosti zbog zakona u zemlji o ubistvima i rodno zasnovanom nasilju.

Iranska zvanična agencija IRNA je navodno ubistvo opisala kao "ubistvo iz časti".

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem njen suprug Sajad Hejdari nasmejan šeta Ahvazom dok u ruci nosi odsečenu glavu svoje žene. Lokalne vlasti su potvrdile da su slike koje se dele na mrežama a na kojima je navodno Hejdari, nastale tokom istog incidenta.

U snimku se vidi kako Hejdari u jednoj ruci drži nož, a u drugoj glavu devojke, prenosi CNN.

U intervjuu za iransku agenciju Fars, njegova majka je rekla da je i ranije pretio da će ubiti ženu i da je on odgovoran za njeno ubistvo.

Mona je pre četiri meseca otišla u Tursku, pre nego što ju je otac ubedio da se vrati u Iran, prema rečima njene svekrve.

IRNA prenosi da je Mona imala 12 godina kada se udala za Hejdarija.

Njen otac je za iranski Fars rekao da je dobio pravni sertifikat koji dozvoljava njegovoj ćerki da se uda. Minimalna starost za brak u Iranu je 13 za devojčice i 15 za dečake. CNN nije mogao da potvrdi starost Sajada Hejdarija.

Mona se u petak vratila iz Turske i ubrzo je ubijena, prenosi Fars.

Hejdari je uhapšen, zajedno sa svojim bratom, koji mu je navodno pomogao da počini zločin, rekao je tužilac Abas Hoseini Puja.

- Optuženi će definitivno biti strogo tretirani - rekao je Puja za Fars.

On je dodao da se oni koji su objavili i delili video takođe suočavaju sa hapšenjem.

Incident je podstakao iransku vladu da pokrene reviziju nacrta zakona koji ima za cilj da zaštiti žene od nasilja u porodici, rekla je u tvitu Ensieh Kazali, potpredsednica za ženska i porodična pitanja.

- Pravosuđe je odlučno da izrekne najstrožu kaznu (ubici i osumnjičenom saučesniku) u skladu sa zakonom - rekla je Kazali.

Do ovog zločina došlo je dve godine nakon još jednog ubistva iz časti, kada je 14-godišnju devojčicu navodno srpom ubio otac nakon što je iz porodične kuće pobegla sa 29-godišnjim muškarcem.

Video: Pijan ubio Srpkinju sada mu preti 20 godina robije: Snimak NFL zvezde na suđenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    10. februar 2022 | 13:24

    Otac ubedio????? E sada neka i on bude zauvek na robiji sto je ubio svoje dete . Cast ??????? Ni casti ni pameti. Nema lepe mlade devojke sa kojom su se surovo poigrali a ona hrabro pokusala da se izbori ipak otac je (uvek snazna emocija) i doveo do kraja zivota. Kako jezivo. To je sujeta nema tu uvrede casti to je bolest od dosade i pravila koja su bolesna .

  • Nele

    10. februar 2022 | 18:21

    Eto statije islam bozeti pomozi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA