Amina osuđena zbog podsticanja na terorizam: Delila fotografije žrtava ISIS-a, na njima bilo i dece

Amina je snimke nameravala da podeli sa prijateljem, koji je u stvari bio tajni policajac, a nakon što mu je prosledila materijal, odmah je uhapšena

  • 3
Amina Aaminah Amatullah ISIS Foto-montaža: West Midlands Police, Shutterstock

Amina Amatulah (39) osuđena je danas na pet i po godina zatvora u Birmingemu zbog podsticanja i propagiranja terorističkih akata Islamske države

Ona je još u novembru 2020. godine uhapšena i policija je protiv nje pokrenula istragu, a porota ju je u decembru prošle godine proglasila krivom.

Tokom suđena prikazana su dva video snimka koje je Amina delila preko privatnih poruka, a na kojima se vide tela mrtvih ljudi, među kojima i dece. U pitanju su žrtve bitke za ponovo zauzimanje uporišta ISIS-a Al Baguz u Siriji.

Amina je ove snimke nameravala da podeli sa prijateljem, koji je u stvari bio tajni policajac, a nakon što mu je prosledila ovaj materijal, odmah je uhapšena, piše Mirror.

Državni tužilac je tokom suđenja saopštio da je Amina koristila šifrovanu uslugu i preko aplikacije Telegram, slala sporne snimke ljudima. Tajni policajac je sa lažnog profila njoj u maju 2019. godine poslao zahtev na Fejsbuku, koji je ona prihvatila.

- Ona nije znala sa kim je zapravo u kontaktu i da iza profila stoji službenik po imenu Gaz - rekao je tužilac.

Njen branilac je rekao da su video snimci veoma uznemirujući i šokantni, ali da ne sadrže uputstva za neku terorističku aktivnost i da su snimci korišćeni "samo" u svrhe širenja govora mržnje i propagande.

Sud je tokom izricanja presude uzeo u obzir da ona ima mentalne probleme uključujući i poremećaj ličnosti.

Video: Ovako sada izgleda kuća u kojoj se razneo vođa ISIS-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA