"Vrh ledenog brega": Izveštaj o seksualnom zlostavljanju u katoličkoj crkvi

Navodi se da je od 1948. godine više od 31 sveštenika i pripadnika crkve, od kojih je 21 učitelj u školi, zlostavljalo maloletnike u više od 17 škola i crkvenih institucija pokrajini

  • 10
Katolička crkva, sveštenik, zlostavljanje dece Foto: Shutterstock

Španska pokrajina Navara objavila je danas izveštaj u kojem je identifikovala 52 slučaja seksualnog zlostavljanja maloletnika u institucijama Katoličke crkve tokom 70 godina, u okviru jedne od prvih zvaničnih istraga Španije o zlostavljanju u crkvi.

U izveštaju regionalne vlada Navara i Javnog univerziteta Navara.

Navodi se da je od 1948. godine više od 31 sveštenika i pripadnika crkve, od kojih je 21 učitelj u školi, zlostavljalo maloletnike u više od 17 škola i crkvenih institucija u toj pokrajini.

Ministar pravde u vladi Navara Eduardo Santos rekao je da su ovi slučajevi "vrh ledenog brega", prenosi Rojters.

- Ovo nije problem Katoličke crkve, već je problem unutar Crkve da hrišćanska zajednica živi u užašu i sa zabrinutošću. Ovaj izveštaj je pokušaj da se sazna istina - naveo je Santos na konferenciji za novinare.

On je dodao da se javilo još najmanje sedam navodnih žrtava u Navaru nakon što je izveštaj završen.

Optužbe o široko rasprostanjenom zlostavljanju dece, koje su vršilil katolički sveštanici, i mogućem zataškavanju Katoličke crkve tek sada izbijaju na videlo u Španiji, nekoliko godina nakon što su slični skandali potresli Katoličku crkvu u drugim zemljama, kao što su SAD, Irska i Francuska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licno

    11. februar 2022 | 18:12

    Ja mislim da katolici uopste ne veruju u boga al redovno idu u crkve mozda i vise od nas al ja sam ustanovio da oni idu svaki dan da se Mole za oprostaj jer su veliki gresnici i stalno se to ponavlja.

  • Veritas

    11. februar 2022 | 19:35

    Katolička crkva je najveće zlo ljudske civilizacije.

  • Artur

    11. februar 2022 | 19:36

    Katolicka crkva i Amerika, dve glave jedne aždaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA